Dr Nicholas DeVito pozvao je na veću regulaciju nezdrave hrane nakon što je primijetio trend u svojoj klinici – jer svi novi pacijeti su mlađi od 45 godina
Dr. Nicholas DeVito, onkolog sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini, rekao je kako je posljednjih godina primijetio promjenu kod svojih pacijenata. Otkrio je da je došlo do porasta slučajeva raka među mlađim ljudima, tvrdeći da je svaki novi pacijent koji dođe u njihovu kliniku mlađi od 45 godina.
Porast broja mlađih ljudi koji posjećuju kliniku svodi se na nezdravu hranu, tvrdi dr. DeVito.
Od kimchija do prirodnih vina: ovo je omiljena hrana stručnjaka za blistavu kožu
Gotovo 75% hrane koju konzumiraju ljudi u SAD-u smatra se ultraprerađenom i punom aditiva te potencijalno štetnih sastojaka. Niz studija je uspostavilo vezu između prehrane bogatom ultraprerađenom hranom (UPF) i više od 30 stanja, uključujući više vrsta raka, prenosi Mirror.
Želja da se Amerikanci zaštite od tvari koje uzrokuju rak i druge bolesti trebala bi nadilaziti stranačku pripadnost i političku motivaciju da se nadvladaju napori industrijskog lobiranja. To je bilo moguće s duhanom, a moguće je i s hranom, izjavio je dr. DeVito.
Rane studije pokazuju da ultraprerađena hrana također može promijeniti mikrobiom želuca, skup zdravih bakterija u našim tijelima. Takve namirnice dokazano iritiraju stijenke crijeva i mogu uzrokovati kronične upale, a sve to pridonosi povećanju šanse za nastanak raka.
Širom svijeta, broj slučajeva raka kod mladih ljudi porastao je za nevjerojatnih 79%, a smrtnost se povećala za 28%. Također se procjenjuje da će se dijagnoza karcinoma s ranim početkom nastavljati povećavati.
Vjeruje se da je 40% karcinoma u SAD-u uzrokovano čimbenicima koji se mogu promijeniti, pokazala je studija American Cancer Society fonda.
Čimbenici koji se mogu promijeniti uključuju konzumaciju alkohola, pušenje, nedostatak aktivnosti i ultraprerađenu hranu. 2023. studija je objavljena u časopisu Clinical Nutrition koja je otkrila “dosljednu značajnu povezanost između unosa UPF-a i rizika od ukupnog i nekoliko vrsta raka”.
Hrana ovdje može igrati glavnu ulogu, čineći nečije znanje o sastojcima, prehrambenom sustavu i načinu na koji ono što jedu utječe na njihovo tijelo ključnim za smanjenje pojave raka, rekao je dr. DeVito.
Usporedio je visoku potrošnju UPF-a s duhanom, koji je reguliran tek 2009. godine, bez propisa za tu hranu. Također je ustvrdio kako bi skupni napori organizacija i zdravstvenih stručnjaka mogli imati veliki utjecaj na tržište UPF-a i kao rezultat potencijalno smanjiti smrtnost povezanu s rakom.
N. M.