Ljepota

Ljepota

Od kimchija do prirodnih vina: ovo je omiljena hrana stručnjaka za blistavu kožu

Shutterstock

Osim dobre rutine njege kože, tajna blistave kože dolazi iznutra – točnije iz vaše prehrane. Otkrijte koja hrana doprinosi zdravom sjaju prema mišljenju stručnjaka.

U vječnoj potrazi za blistavom kožom, često izdvajamo nemale cifre za proizvode i tretmane za njegu licu no na kraju često izostanu rezultati koje očekujemo i koje nam beauty industrija obećaje. Možda vam ipak samo nedostaje bitan dio slagalice.

Mnogi žele brzo rješenje, ali najbolji plan za zdravu i blistavu kožu proizlazi iz brige o zdravlju crijeva. Iako je dobro poznato da pravilna prehrana utječe na kvalitetu našeg tena – bilo da ga poboljšava ili pogoršava – teže je shvatiti odakle početi.

Blistava koža, lijepa kosa, dobro zdravlje? Uz ovaj oraščić možete imati sve

Ovo su prema mišljenju stručnjaka top namirnice za ljepotu kože.

Voće i povrće

Studije su pokazale da većina ljudi ne pojede preporučenih 500 grama voća i povrća dnevno. Zeleno je neophodno, jača vaše tijelo hranjivim tvarima koje vole vaša crijeva i koža, kaže magistra nutricionizma Hanna Baurén.

Shutterstock

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana je jestivo zlato jer je bogata probioticima i enzimima koji potiču sjaj. Zašto ne biste svom ručku dodali kiseli kupus, kimchi ili kefir i popili kombuchu koja potiče sjaj? Čak su i prirodna vina uključena u kategoriju fermentirane hrane jer su puna čudesnih mikroba.

Shutterstock

Omega 3 i Omega 6

Omega-3 je prava snaga za blistavu kožu. Djeluje protuupalno i može se naći u masnoj ribi, chia sjemenkama, sjemenkama suncokreta, jajima, soji i orasima.

Nedostatak Omega-3 i Omega-6 vodi ka suhoj i naboranoj koži. Iako je dobivanje masnih kiselina iz hrane uvijek bolje, dodavanje Omega-3 i Omega-6 dodataka može vam pomoći da osigurate pravilnu dozu, naglašava Baurén.

Shutterstock

Probiotski dodaci prehrani

Neuravnotežena crijeva teško je vratiti u balans, ali probiotički dodaci uvijek su dobar izbor. Dokazano je da ove prijateljske bakterije pomažu i povećavaju raznolikost flore u crijevima. Ipak, dobro je imati na umu da je mikrobiom svake osobe jedinstven, tako da probiotski dodatak koji djeluje za vašeg prijatelja možda neće raditi za vas.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo