Svinjska mast i slanina mogu biti dio zdrave prehrane - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svinjska mast i slanina mogu biti dio zdrave prehrane

Ključ je u balansu, ali ove namirnice nikako ne trebate izbaciti iz zdrave uravnotežene prehrane

U moru raznih dijeta koje nas preplavljuju prije ljeta provlači se jedna zajednička teza – više proteina, sve posno, smanjite masti, ugljikohidrati su neprijatelj. No nije sve baš tako jednostavno. Ne možemo stalno jesti kuhanu piletinu i posni sir – i biti sretni.

Slanina je, primjerice, prilično česta na našem području, a ako ste na dijeti sigurno vam neće pasti napamet da je narežete kao međuobrok. No, imamo dobre vijesti za ljubitelje špeka.

Hrana koja će vam pomoći da se borite s različitim vrstama boli

Slanina nije ‘out’

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, koja se nalazi i u toliko havljenom maslinovom ulju. Preostala masnoća u slanini je 40% zasićena i 10% višestruko nezasićena, uz pristojnu količinu kolesterola. Stoga ne treba pretjerivati – kao ni s ičim uostalom.

U slanini nema ugljikohidrata, koji debljaju više nego masti, a zbog zasićenih masnoća duže ćete se osjećati sitima.

Shutterstock

Nadalje, slanina je prepuna esencijalnih B vitamina koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sustav i opće zdravlje. Sadrži i selen, fosfor, željezo, cink…

Preporuka je da ju jedete u izvornom obliku, a ne prženu i to ne više od 30 grama dnevno.

Svinjska mast je odličan izbor

Ulje sezama, kokosa, avokada, lana… izbor je danas i više nego bogat. Svi znamo dobrobiti maslinovog ulja, no jeste li znali da svinjska mast ima jednako kalorija.

Svinjska mast bogata je vitaminima A, D i E, no osim toga, kao i sa svim ostalim uljima ne treba pretjerivati, pa se ne preporučuje unos veći od 20 grama dnevno. Dnevni kalorijski unos iz masti ne bi trebao prelaziati 30%.

Shutterstock

Svinjska mast ima oko 60% nezasićenih masti koje, za razliku od zasićenih djeluju povoljno za organizam. Zasićene masti povisuju LDL (loš) kolesterol, a snižavaju HDL (dobar) kolesterol.

Svinjska mast idealna je za prženje i termičku obradu hrane jer pokazuje najveću otpornost pri visokim temperaturama, puno višu od maslinovog ulja, primjerice. Odnosno ima visoku točku dimljenja, zbog čega je jedno od najstabilnijih ulja za termičku obradu na visokim temperaturama.

Iako svinjska mast nije alternativa u usporedbi s izvorima zdravih masnoća poput maslinovog ulja ili ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, ona ipak može imati svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani. Ključ je u umjerenosti i uravnoteženom pristupu prehrani.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo