Istraživanje provedeno na 22 para blizanaca dalo je zapanjujuće rezultate. U svakom paru jedan je bio vegan, a drugi svejed osam tjedana
U 2020. oko 523 milijuna ljudi diljem svijeta imalo je neku vrstu kardiovaskularne bolesti. American Heart Association procjenjuje kako je iste godine od tih bolesti umrlo oko 19,1 milijuna ljudi, piše medicalnewstoday.com.
Visoke razine “lošeg” kolesterola (LDL), otpornost na inzulin i pretilost poznati su čimbenici koji mogu povećati rizik od bolesri srca i krvožilnog sustava. Ovi čimbenici rizika mogu se smanjiti na različite načine, uključujući i zdravu prehranu.
Ako želite zdravije srce, uvedite tri jednostavne promjene
Koristeći 22 para jednojajčanih blizanaca, istraživači sa Sveučilišta Stanford otkrili su da veganska prehrana može poboljšati kardiovaskularno zdravlje osobe za samo osam tjedana u usporedbi s onima koji su jeli sve. Studija je nedavno objavljena u časopisu JAMA Network OpenTrusted Source.
Proučavanje prehrane uvijek je komplicirano jer su ljudi različiti na toliko načina – različite navike vježbanja, obrasci spavanja, razine stresa, rekao je jedan od autora studije, dr. Christopher D. Gardner, Ph.D., znanstvenik za prehranu na Stanford Prevention Istraživačkom centru na Odjelu za medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford.
Pojasnio je kako je ideja rada s jednojajčanim blizancima bila fascinantna jer kad se oni podijele u dvije skupine (u ovom slučaju vegani i svejedi), genetika se savršeno podudara, a vjerojatno se podudaraju i mnogi drugi čimbenici jer su odrasli u istim obiteljima, živjeli u istom susjedstvu…
Planovi prehrane
Tijekom razdoblja od dva mjeseca, 44 sudionika studije slijedilo je ili vegansku prehranu koja je bila u potpunosti bazirana na biljnoj bazi bez mesa ili životinjskih proizvoda ili prehranu svejeda koja je uključivala meso i drugu hranu životinjskog podrijetla poput jaja i mliječnih proizvoda.
Obje su dijete uključivale povrće, mahunarke, voće i cjelovite žitarice uz ograničenje dodanih šećera i rafiniranih žitarica.
Primjeri obroka veganske prehrane:
- zobena kaša od jagoda i badema
- tofu s veganskom kobasicom
- kokos curry špinat i slanutak s kvinojom
- crni grah s tofuom
- pečena leća i krumpir s remulade umakom
- harissa slanutak sa mrkvom i brokulom začinjenima sumakom
- tofu u kokos curry umakom sa smeđom rižom
Ovih 10 namirnica su najbolji izvor vode za organizam – neke će vas iznenaditi
Neki primjeri obroka prehrane svejeda:
- bjelanjci s purećom slaninom i prokulicama
- pileći fajita scramble s tikvicama, tikvama i rajčicama
- jaje na oko sa šparogama i rajčicom
- odrezak u umaku od meda i senfa s povrćem i rižom
- BBQ piletina s brokulom i kvinojom
Naučiti se zdravo hraniti u mjesec dana
Tijekom prva četiri tjedna studije, svi su sudionici dobivali 21 obrok tjedno od službe za hranu koja je slijedila njihovu specificiranu dijetu. Posljednja četiri tjedna morali su sami pripremati obroke. Također su imali 24satni pristup dežurnom dijetetičaru koji je odgovarao na pitanja i davao prijedloge.
Kako je 43 od 44 sudionika završilo cijelu studiju, istraživači vjeruju da to pokazuje da je realno naučiti kako pripremati zdrave obroke u četiri tjedna.
Kao što se i očekivalo, sudionici su na kraju izjavili da se bolje hrane. Ono što je bilo vrlo zadovoljavajuće je što smo našom analizom faze 1 i faze 2 ustanovili kako jedva da je bilo ikakvih razlika. Gotovo sve promjene koje su napravili tijekom dostave hrane zadržale su se i dok su sami pripremali hranu, rekao je dr. Gardner.
Odlični rezultati
Tri puta tijekom studije – na početku, na polovici i na kraju – istraživači su vagali sudionike i vadili im krv.
Na početku, prosječna razina LDL kolesterola za one koji su slijedili vegansku prehranu bila je 110,7 mg/dL i 118,5 mg/dL za svejede. Te su razine do kraja studije pale na 95,5 za vegane i 116,1 za svejede.
10 namirnica koje su bogate kalijem – jedite ih za niži tlak i zaštitu zdravlja srca
Znanstvenici su također otkrili da su sudionici studije koji su slijedili vegansku prehranu imali oko 20% smanjenja razine inzulina natašte i izgubili u prosjeku 2 kilograma više od onih koji su slijedili dijetu svejeda.
Da budem iskren, bio sam pomalo iznenađen da su razlike bile tako velike za LDL-kolesterol i inzulin. Regrutirali smo općenito zdrave sudionike, bez puno prostora za napredak. I… prehrana za svejede osmišljena je da bude zdrava, rekao je dr. Gardner.
Dodao je kako je najbitnije stvar ovdje što je studija pokazala koliko su brza poboljšanja kardiometaboličkih čimbenika rizika pri prelasku na biljnu prehranu.
I mali pomaci su bitni
Iako ne žele svi postati vegani, medicinski se stručnjaci slažu da čak i male promjene u prehrani mogu pozitivno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Dr. Cheng-Han Chen, interventni kardiolog i medicinski direktor Structural Heart Programa u Medicinskom centru MemorialCare Saddleback u Laguna Hillsu, CA, rekao je da je veganska prehrana bogata mnogim namirnicama koje se smatraju “zdravima za srce” i koje su povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke i cjelovite žitarice.
Čak i ako ne slijedite strogu vegansku prehranu, mnoge od ovih studija pokazale su nam da sve dok možemo povećati unos te vrste hrane, tada bismo trebali biti u mogućnosti značajno poboljšati svoje zdravlje srca, tvrdi dr. Chen.
N. M.