Zdravlje

Zdravlje

Ako želite zdravije srce, uvedite tri jednostavne promjene

Shutterstock

Ako vam je svaki dan pun obaveza teško da imate vremena stalno razmišljati o zdravlju srca. Ove jednostavne promjene mogu pomoći.

Ako ne odlazite na trening svaki put ili ne spavate dovoljno te vam je teško paziti da pripremate zdrave obroke, možete napraviti 3 jednostavne “zamjene” u neke stare navike i tako ulagati u svoje zdravlje

1. Umjesto razgovora putem poruka, ugovorite sastanak 

Zoom pozivi, tekstualne ili e-mail poruke mogu vjerojatno i jesu vaše primarno sredstvo komunikacije, ali te bi vas metode mogle doprinijeti osjećaju usamljenosti ili samoće. Tu nije kraj negativnom utjecaju takve komunikacije jer su povezane s većim rizikom od infarkta, bolesti srca ili moždanog udara, što su objasnili stručnjaci na stranicama Journal of the American Heart Association.

Kako biste to spriječili, zamijenite neke od poruka sastankom koji može uključivati šetnju, kavu ili ručak s kolegom. 

Menopauza utječe na razine kolesterola – evo kako ga držati pod kontrolom u tom razdoblju

2. Zamijenite nezdrav obrok jednim zdravim 

Ako ujutro pojedete sendvič, dodajete kavi šećer ili pojedete nešto slatko osim unosa previše kalorija, može doći do povećanja razine šećera u krvi ali i kolesterola. Sve to nikako nije dobro za vaše srce. Odaberite obrok koji će vam ponuditi sve važne nutrijente, a posebno vlakna. Vlakna će pomoći pri snižavanju razina “lošeg” kolesterola koji može voditi do nakupljanja plak ana arterijama ali i spriječiti upale. Orašasti plodovi, zob, lan, jabuka puno drugih ukusnih namirnica sadrže vlakna. 

Možete pripremiti zobenu kašu ili pomiješati jogurt sa šumskim voćem. 

3. Par minuta odmora od društvenih mreža iskoristite za meditaciju 

Kada se već možete odvojiti od mobitela to vrijeme isto tako možete iskoristiti za meditaciju koja je, što su dokazala brojna istraživanja, dobra za zdravlje. Znanstvenici tvrde kako oni koji meditiraju rjeđe imaju problema s kolesterolom, dijabetesom, visokim krvnim tlakom i manje su šanse da će doživjeti moždani udar. 

Kako “mikro odmor” može poboljšati dan na poslu, ali i prevenirati izgaranje

Meditacija će potaknuti da tijelo bude u fazi relaksiranja, što je psihološka promjena koja, čini se, dovodi do snižavanja krvnog tlaka, otkucaje srca, potrošnju kisika, razinu adrenalina i hormona kortizola.  Dobra je vijest da ne treba puno vremena niti odricanja za ovu promjenu jer ćete imati koristi od meditacije i ako za nju odvojite samo 10 do 20 minuta u danu. 

Možda će vam koristiti i nekoliko ideja kako uključiti meditaciju u svakodnevicu, potrebno je samo zatvoriti oči i: 

  • Fokusirati se na disanje bez da mislite na ono to vas okružuje, što čujete ili što vam padne na um. 
  • Slušati nekoga tko vas vodi kroz meditaciju, a tu ćete koristiti mentalne slike kako bi se opustili.
  • Slušati snimku zvuka valova ili blage kiše. 

Važno je samo opustiti se i ne misliti na ništa nekoliko minuta. Uskoro ćete postati bolji i moći ćete sami naučiti prijatelje kako da na ovaj način ulažu u zdravlje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo