Zdravlje

Zdravlje

Vitamin C jača imunitet, potiče stvaranje kolagena te štiti stanice od oksidativnog stresa

Shutterstock

U sezoni gripe i prehlade prvo za čime posežemo su vitamini kako bi ojačali naš imunitet. Najpoznatiji među vitaminima dakako je vitamin C.

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina je bijeli kristaličan prah, lako se otapa u vodi, a nije topiv u mastima i uljima. Nestabilan je na zraku te vrlo lako oksidira. To je esencijalni vitamin, što znači da ga samo tijelo ne može proizvesti već se mora unositi putem hrane.

Većina životinja, osim majmuna i zamoraca, može ga sama stvarati u svojem tijelu. Ima vrlo važnu ulogu u oksidoredukcijskim procesima, sudjeluje u stvaranju kolagena, ranih enzima, hormona te je uključen u metabolizam amnokiselina i željeza. Štiti stanice od oksidativnog stresa te potencijalno opasnih mutacija.

Preporučena dnevna doza vitamina C iznosi 60 mg dok je najveća dopuštena dnevna doza 800 mg (prema Hrvatskom pravilniku o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane).

Prirodni i sintetski vitamin C

Dokazano je da su prorodni i sintetski vitamin C kemijski identične molekule i da imaju jednaku bioraspoloživost (tkivu dostupo nakon unosa u organizam). Bioraspoloživost se ne mijenja u odnosu na farmaeutski oblik u kojem dolazi, bez obzira radi li se o tabletama, prahu ili nekim novijim oblicima kao što su liposomalni oblici. Liposomali su sferične čestice okružene slojem lipida tj. ulja. Nema dokaza da liposomalni oblik vitamina C djeluje bolje od drugih farmaceutskih oblika.

Vitamine i minerale uzimate nakon što se razbolite? To je potpuno pogrešno

Na tržištu imamo razne kemijske oblike vitamina C, a u cijelom moru proizvoda i dodataka prehrani vrlo je teško odabrati nama odgovarajući vitamin C. Vitamin C kemijski gledano, na tržištu se pojavljuje; kao čista l-askorbinska kiselina, u obliku soli askorbinske kiseline te u obliku estera. Soli askorbinske kiseline, kao što su kalcijev askorbat i natrijev askorbat su u tzv. puferskom obliku. Otapanjem u vodi nisu kiseli već blago lužnati stoga ih lakše podnose osobe koje imaju osjetljivu sluznicu želuca.

Natrijev askorbat sadrži u sebi natrij koji je kontraindiciran kod osoba koje imaju problema sa povišenim krvnim tlakom te osoba koje pate od bubrežnih oboljenja. 1000 mg natrijevog askorbata sadrži otprilike 111 mg natrija. Stoga pojedinci koji su na dijetama sa solju (zbog npr visokog krvnog tlaka) moraju paziti na dnevni unos natrija. Natrij može loše djelovati za visokotlakaše jer veže vodu na sebe. Kako ne bi bespotrebno unosili suvišan natrij u naše tijelo od mineralnih oblika vitamina C ipak je bolji odabir kalcijev askorbat. Kalcijev askorbat osim što opskrbljuje tijelo sa određenom količinom vitamina C ujedno nas opskrbljuje i kalcijem koji je prijeko potreban za brojne uloge u tijelu.

Ovo su namirnice koje će vaš doručak učiniti zdravim

Kalcij je potreban za održavanje normalnog metabolizama kostiju i zubi te doprinosi normalnoj funkciji mišića. 1000 mg kalcij askrobata sadrži oko 100 mg mineralnog kalcija. U zadnje vrijeme popularan je i askorbil-palmitat. Kemijski gledano to je ester, spoj askorbinske kiseline sa palmitinskom kiselinom. Smisao ove molekule je bio da ovakav kemijski oblik lakše dospjeva u dijelove tijela koji su lipidnog karaktera (npr. stanične membrane) pa i time bolje izvršava svoju ulogu antioksidnasa. Ta ideja se pokazala netočnom budući da se askorbil-palmitat u probavnom sustavu razlaže na askorbinsku i palmitinsku kiselinu.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo