Zdravlje

Zdravlje

Zaokret u dijagnozi: Anskioznost je metabolički poremećaj, ne psihički

Dok suvremena medicina anksioznost smatra psihičkim poremećajem, propisujući psihoaktivne tretmane – psihoterapiju i neuroaktivne lijekove, s druge strane pojavljuje se još jedno gledište – da je tjeskoba fizičko stanje i da su njezini korijeni metabolički.

Neuroznanstvenica Lisa Feldman Barrett inzistira na tome da je anksioznost metabolička bolest.

Regulacija energije ključni je čimbenik uma i ponašanja. Razmišljanje nije najviša svrha mozga – regulacija energije jest, navodi ona.

Prema njezinom mišljenju, mozak je stroj za predviđanje i, u koordinaciji svih tjelesnih sustava, jedan od njegovih primarnih zadataka je predviđanje i upravljanje energetskim zahtjevima u svijetu koji se stalno mijenja, ali samo djelomično predvidljiv.

Nepredvidivo okruženje nameće metaboličke troškove Neizvjesnost dovodi do stanja neugodnog fiziološkog uzbuđenja – ono što većina ljudi, osobito oni odrasli u zapadnim kulturama, naziva tjeskobom, kaže Feldman Barrett, ilustrirajući ključno načelo svoje teorije o konstruiranim emocijama.

Rješavanje metaboličkog poremećaja putem metaboličkih sredstava dobiva znanstvenu snagu kao način liječenja anksioznosti.

Shutterstock

Preko crijeva do mozga

Prikupljaju se dokazi da se neurobiološki mehanizmi povezani s mentalnim poremećajima mogu modulirati prehranom, a sve veći broj istraživača i kliničara ispituje i propisuje dijetetske intervencije, uključujući upotrebu dodataka prehrani, kao samostalne ili pomoćne pristupe mentalnim poremećajima.

U radu čiji je koautor harvardski psihijatar Umadevi Naidoo ističe se da su među osnovnim metaboličkim poremećajima koji leže u pozadini neuroloških stanja i mentalnih bolesti oksidativni stres, inzulinska rezistencija, upale i disbioza mikrobioma.

Dvosmjerni kanal komunikacije poznat kao osovina crijeva i mozga pruža glavni put za metaboličku aktivnost koja utječe na mentalno zdravlje.

Tri tehnike odobrene od terapeuta: Podižu samopouzdanje i smanjuju anksioznost – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Jedan od najznačajnijih načina na koji crijeva mogu utjecati na neuralne mehanizme centara za tjeskobu na amigdali, pokretači odgovora na prijetnju. Hiperaktivan je kod anksioznih poremećaja. Ljudi s anksioznošću obično imaju niske razine crijevnih bakterija koje proizvode masne kiseline kratkog lanca (SCFA), koje utječu na aktivnost amigdale.

Proizvedene u donjem dijelu crijeva od strane crijevnih bakterija koje se hrane hranom bogatom vlaknima, SCFA promiču mentalno zdravlje reguliranjem ekspresije gena i stimuliranjem neuroplastičnosti u mozgu. Oni su također metabolički protagonisti.

SCFA acetat, na primjer, inhibira neurokemikalije u hipotalamusu koje povećavaju apetit i smanjuju metabolizam. SCFA butirat utječe na metabolizam masti i djelovanje nekoliko hormona povezanih s glađu koji se vežu na receptore na amigdali, utječući na odgovor na stres i anksioznost.

Prehrambene strategije

Naidoo ukazuje na prehrambene strategije koje ciljaju na metaboličke mehanizme u anksioznosti.

Visoko na popisu hranjivih tvari koje treba konzumirati su omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi. Losos je dobar, kaže ona, ali riblja ikra i krilovo ulje možda su još bolji. Količina je važna; doze niže od 2 grama dnevno obično nisu bile učinkovite.

Shutterstock

Začin kurkuma, sa svojim aktivnim sastojkom kurkuminom, još je jedna prehrambena komponenta s dokazanim učinkom protiv anksioznosti. Uravnotežuje mikrobni ekosustav crijeva, smanjuje upalu, utječe na razine neurohormona i utječe na ekspresiju gena u mozgu.

Vitamin D široko je aktivan u mozgu, a razine vitamina su niske kod osoba s anksioznošću. Kliničke studije povezuju suplementaciju vitaminom D s poboljšanjem simptoma tjeskobe—ali samo kod onih s njegovim nedostatkom.

U budućnosti bi se, nagađa Naidoo, ketogene dijete s visokim udjelom masti i niskim udjelom ugljikohidrata mogle koristiti kao pomoć pri kontroli tjeskobe. Oni prebacuju metabolizam mozga s glukoze na učinkovitije ketone kao izvor goriva. Jedna od glavnih posljedica je smanjeni oksidativni stres. Promjena ‘goriva’ također utječe na funkciju neurotransmitera i upalne procese.

Hranjive tvari protiv tjeskobe

Studije pokazuju da su brojne hranjive tvari povezane s niskom razinom simptoma anksioznosti.

Magnezij modulira aktivnost osovine hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA), inhibirajući odgovor na stres i povećava sintezu serotonina iz triptofana.

Selen štiti stanice, uključujući neurone, od oštećenja uslijed oksidativnog stresa.

Cink regulira mnoge biološke procese; ima neuroprotektivne i protuupalne učinke te pomaže modulirati aktivnost HPA osi.

Vitamin D regulira razinu neurotransmitera i izlučivanje faktora rasta mozga.

Shutterstock

Omega-3 masne kiseline, između višestrukih uloga, djeluju kao protuupalna sredstva, utječu na razine neurotransmitera, povećavaju faktore rasta mozga i poboljšavaju ravnotežu mikrobioma.

Aktivna komponenta kurkume kurkumin je polifenol koji smanjuje upalu, povećava serotonin i uravnotežuje mikrobiom.

Prebiotici i probiotici uravnotežuju mikrobiom.

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo