Tri tehnike odobrene od terapeuta: Podižu samopouzdanje i smanjuju anksioznost - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Tri tehnike odobrene od terapeuta: Podižu samopouzdanje i smanjuju anksioznost

Ako želite biti uspješniji, samouvjereniji i manje anksiozni, postoje tehnike koje će vam pritom pomoći.

Prema riječima psihologa terapeuta Corey Yeager koji radi i s košarkaškom ekipom Detroit Pistonsa, ključ ka sreći i uspjehu je ustvari da upoznate sebe bolje, što je dobro objasnio u popularnoj knjizi “Kako sam? 40 razgovora koje morate napraviti sami sa sobom”, u kojoj nudi 40 pitanja koja će vam pomoći da malo bolje razumijete svoje misli i ulogu u vlastitom životu.  

“Svi možemo sami sebe bolje upoznati ako se fokusiramo na to da što bolje razumijemo sebe, što znači da ćete svaki dan biti najbolja verzija sebe”, pojasnio je. Iako ima brojne savjete kako to ostvariti, donosimo nekoliko koji će vam pomoći da se bolje razumijete i da budete samouvjereniji,”, pojašnjava. 

1. Pogledajte u ogledalo

Terapeut Yeager smatra kako sigurno nitko ne posvećuje vrijeme ovoj tehnici, ali to bi se trebalo raditi ne kako biste uživali u ljepoti već da se bolje upoznate s onim što gledate i što pritom mislite o sebi. Pojašnjava kako smo svi sigurno puno puta od drugih čuli komentare o vašim osobinama, pa se čini da nas svi poznaju bolje od nas samih. Vrijeme je da se to promijeni. 

Mislite da patite radi usamljenosti? U pitanju ustvari može biti manjak jednog nutrijenta

Bolje razumijevanje te osobe u ogledalu je upravo ključ svega. Drugi put kad se ujutro spremate ispred ogledala, odvojite nekoliko trenutaka kako biste se upoznali s onime što vidite u njemu. Postavite si nekoliko težih pitanja; Koja je moja vrijednost? Što me čini sretnim? Koja je bit mene? Osoba koja vas poznaje najbolje ste vi sami pa to saznanje proširite na malo dublju razinu. 

2. Vizualizirajte svoje ciljeve

Prema pisanju njega, vizualizacija je apsolutno važna za postizanje ciljeva, a Oprah i Jim Carrey se te navike čvrsto pridržavaju.  

“Ako imam veliki sastanak, prvo ću vježbati u svojoj glavi i vidjeti kako će ići. Provjerio bih na koje sve načine mogu to izvesti, razne scenarije. Kada to napravim, ustvari je taj sastanak već odrađen – sve sam scenarije doživio”, navodi. No postoji razlika između vizualizacije različitih scenarija i putu prema anksioznosti. Razmislite o svemu i onda pustite. Možda će trebati nešto prakse, ali ako napravite to puno puta, bit će sve lakše. 

Nećete vjerovati što sve Vanja Horvat u jednom danu napravi za svoje zdravlje – svaka čast!

3. Fokusirajte se na disanje

Čuli ste sigurno sto puta: Budite prisutni u trenutku. No jednako je uz to važno pravilno disanje kojim postižemo brojne pozitivne učinke, pa će tako utjecati i na vaše raspoloženje. Ono što terapeut savjetuje je da se posvetite disanju kad osjetite da ste anksiozni, a treba se fokusirati na duboku disanje barem 2 minute, kada nećete moći brinuti o budućnosti već ćete biti prisutni u trenutku.

Pravilno disanje djeluje umirujuće na živčani sustav te smiruje um i tijelo i treba se naučiti na pravilo disanje. Raste broj studija i preporuka kako pravilnim disanjem možemo kontrolirati stres, smanjiti otkucaje srca, eliminirati toksine iz tijela, usporiti metabolizam i popraviti imunološki sustav. Tijelo sve pamti, posebno pamti stvari od vitalnog značaja kao što je kisik. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo