Zdravlje

Zdravlje

Mislite da patite radi usamljenosti? U pitanju ustvari može biti manjak jednog nutrijenta

Shutterstock

Možda trenutno niste u vezi ili ste izgubili voljenu osobu… Koji god bio uzrok, osjećaj usamljenosti može biti težak, a posebno tijekom zime.

Usamljenost isto tako može imati utjecaja na kognitivne funkcije, mentalno zdravlje, raspoloženje pa čak i na dugovječnost mozga. No prije nego osjetite nalet panike i očaja, postoji rješenje i za taj problem, napominje novinarka Morgan Chamberlain koja ima i diplomu nutricionistice. Otkrivaju to i nove studije, a rješenje je u nečem jako jednostavnom, a to je suplement omega-3 masnih kiselina koje će pomoći kod održavanja kognitivnih funkcija u periodu kada ste usamljeni. 

Koliko je važna društvena interakcija? 

Svim je ljudima potrebna socijalna interakcija, ustvari se i emocionalno i “društveno” zdravlje treba smatrati prioritetom, kao što trebate ostati aktivni, jesti zdravo i spavati dovoljno. Ako vam sami savjeti ništa ne znače, studija provedena prije tri godine, a čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Geriatric Psychiatry otkriva kako upravo socijalna izoliranost i usamljenost jesu povezani sa smanjenjem kognitivnih funkcija kod srednje starih i starijih osoba. Usamljenost može doslovno utjecati na to koliko će dugo vaše kognitivno zdravlje trajati. 

Kako omega-3 masne kiseline pomažu boljem životu? 

Dok su mentalni izazovi komplicirani i ovise o pojedincu, mnogi uključuju neuroendokrini disbalans, pa u pitanju mogu biti i niske razine hormona sreće – serotonina. Upravo taj neurotransmiter pomaže pri regulaciji sna, seksualne želje, i brojnih drugih fizičkih funkcija. 

Menopauza može utjecati i na vaš brak: 7 od 10 žena za probleme krivi upravo hormonalne promjene

Čini se kako izolacija od društva može utjecati na aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje hormona, ali omega-3 masne kiseline (posebno EPA i DHA) i vitamin D igraju važnu ulogu u djelovanju tih puteva i tako su vrlo važan nutrijent koji bi trebali svi uzimati, a posebno osobe koje muči usamljenost. 

Prema pisanju studije iz 2015. godine, a koju su objavili na stranicama Američke udruge za eksperimentalnu biologiju, vitamin D i omega-3 masne kiseline pomažu kod modulacije sinteze, otpuštanja i funkcioniranje serotonina. Kako biste osigurali dovoljnu proizvodnju serotonina, morate održavati zdrave razine i vitamina D i omega-3 masnih kiselina u organizmu, a za to je potrebna namjera i upornost. 

Zašto je maženje psa dobro za vaš mozak? Evo i znanstvenog odgovora

Ako se osjećate usamljenima, pa čak i ako to niste, trebali biste kao prioritet staviti korištenje ovih nutrijenta te provjeravati razine vitamina D i omega-3 masnih kiselina u organizmu kako biste sigurno znali da vaš mozak prima dovoljno podrške kako biste vi uživali u boljem raspoloženju i boljem mentalnom zdravlju. 

Možda niste znali ali usamljenost može voditi i do problema s memorijom kao i slabijim kognitivnim mogućnostima. Na primjer, usamljenost može utjecati na kratkotrajnu memoriju, što znači da se teško prisjećate detalja. Na sreću spomenuto istraživanje otkiva kako si možete pomoći nutrijentima da biste zaštitili svoje zdravlje ali i poboljšali raspoloženje. 

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo