Menopauza može utjecati i na vaš brak: 7 od 10 žena za probleme krivi upravo hormonalne promjene - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Menopauza može utjecati i na vaš brak: 7 od 10 žena za probleme krivi upravo hormonalne promjene

Shutterstock

Promjene raspoloženja, naleti vrućine i smanjena seksualna želja mogu biti simptomi menopauze.

Čini se kako i razvod braka može biti jedan od simptoma, ako je vjerovati novoj studiji. 

Sedam od 10 žena koje su imale probleme u braku, poput razvoda ili odvojenog života, krive upravo promjene u menopauzi za te nastale probleme. Neke tvrde da su one odgovorne za češće svađe, a ponekad i za nasilno ponašanje. Sudionice nisu detaljno odgovarale zašto menopauza ima tako negativan utjecaj na njihov brak. No simptomi menopauze koje se javljaju kao promjena raspoloženja, problemi sa snom, smanjena seksualna želja, mogu biti odgovorni za stres u braku. Trećina ispitanica je izjavila kako su koristile i hormonsku terapiju kako bi olakšale simptome. Većina njih smatra kako pomoć u kontroli simptoma može puno pomoći i može utjecati na bolje odnose u braku. 

Ispitivanju je prisustvovalo 1000 žena koje su razvedene ili ne žive trenutno s partnerom, a sve su ili u menopauzi ili je ona iza njih. 

Menopauza donosi i promjene na koži, liječnik otkriva kako si pomoći

“Iako se često govori o fizičkim simptomima menopauze, kako ona utječe na mentalno zdravlje se često previdi, a taj utjecaj može biti jako negativan kada su u pitanju posao, odnosi i financije”, navodi dr. Louise Newson, specijalist za menopauzu. Njena kolegica

Farhana Shahzady, dodaje kako je istraživanje pratilo i kako menopauza utječe na financije i prihode, što može isto tako utjecati na probleme u braku. “Brine nas što je više od 50 posto ispitanica izjavilo kako predmenopauza ili menopauza čini štednju težom što budi strah od odlaska u penziju”, navodi. 

Kako kvalitetnije živjeti? Evo nekoliko jednostavnih savjeta

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo