Zdravlje

Zdravlje

Zašto je nužna fizioterapijska procjena – FTP?

Foto: Shutterstock

Ljeti i zimi, na poslu ili odmoru naša tijela su izložena naporima koji ponekad završe ozljedom ili bolom. Dobivamo žuljeve ili lagane upale, zakoče nam se mišići i pokreti u zglobovima, smanji se mogućnost svakodnevnih aktivnosti ili sportskih rezultata.

Kada nastane simptom ozljede ili bol, prvo pitanje je kome da se obratim za pomoć, tko je osoba koja će postaviti dijagnozu i odrediti način liječenja. Sama riječ liječenje opisuje zanimanje liječnika koji nužno postavlja dijagnozu, određuje nužnost dodatne obrade laboratorijskim, RTG pretragama, ultrazvukom ili magnetskom rezonancom. Nakon prikupljenih podataka određuje dijagnozu koja je unutar klasifikacije zdravstvenog sustava (šifra bolesti ili oštećenja) te propisuje potrebu medikamentacije (uzimanja lijekova ili dodataka prehrani) ili terapijskih postupaka koje provode drugi zdravstveni djelatnici poput fizioterapeuta, radnih terapeuta, medicinskih sestara, psihologa i drugih.

Dakle kod upalnih procesa, značajnih ozljeda sustava za pokretanje (ruku, nogu, trupa), boli unutarnjih organa tražimo pomoć liječnika od specijaliste obiteljske medicine do raznih specijalista (internista, neurologa, ginekologa, okulista…).

Često ozljeda ili simptom nastane s promjenama koji se ušuljaju u vašu svijest i ne znate kako je nastao problem ali ga osjećate kao bol u bilo kojem dijelu tijela od stopala do glave (u peti, gležnju, koljenu, zdjeličnom obruču, kralježnici, čeljusnom zglobu, ramenom obruču u području lopatice ili nekog dijela ruke). Ne pitate se zašto, već kako da što brže i uspješnije spriječite bol koja ometa u životu. I tada imate izbor otići liječniku koji će pripisati lijek ili otići dobro educiranom fizioterapeutu koji će vam objasniti zašto i kako se javio simptom kojeg se želite riješiti, što možete sami poduzeti i što fizioterapijom možete promijeniti na bolje u svom životu. Stoga ako želite popraviti kvalitetu svog života otklanjanjem uzroka simptoma i posljedica ozljeda svakako trebate otići na fizioterapijsku procjenu (FTP).

Za kvalitetnu FTP potrebno je dovoljno vremena i znanja

Ona se sastoji od uzimanja osnovnih podataka ali i evidentiranja svih bolesti, operacija, značajnijih fizičkih ali i psihičkih trauma uz dijagnozu sa svom dostupnom medicinskom dokumentacijom. Ako postoje RTG ili zapisi Magnetskom rezonancom fizioterapeut će vam vizualno na vašem nalazu prikazati i pojasniti promjene koje su uzrokovale vaš simptom pa ćete se lakše moći odlučiti za daljnje aktivnosti liječenja, možda operativnih zahvata ili nastavka fizioterapijskih aktivnosti a svakako samostalnih vježbi i promjene načina života. Cjelovitom vizualnom procjenom od stopala do glave bilježe se promjene u izgledu (oteklina, boja, ožiljci), a ciljanim testovima pokretljivosti dobijete informaciju o ispravnom ili kompenziranom pokretu kada odradite pokret pomoćnom muskulaturom a ne na pravi način. Osnovnim reumatološkim ili neurološkim testovima procjenjuje se potreba za daljnjom obradom nekog specijaliste liječnika za to područje. Testiranja u uspravnom i ležećem položaju ponekad se nadopunjuju procjenom hoda ili funkcije u sjedećem položaju.

Prepoznavanje promjena na vrijeme?

Cilj FTP je ustanoviti odnose unutar tijela koji uzrokuju promjene koje ne primjećujete na sebi a utječu na dobru funkciju. Za primjer često navodimo davno zaboravljeno uganuće gležnja nakon nesmotrenog opterećenja koje vrlo često uzrokuje loš oslonac tim stopalom na unutarnju stranu stopala, što tijelo popravlja oslanjanjem drugima stopalom osloncem na vanjsku stranu jer tijelo želi zadržati balans. Tako nastaju preopterećenja tetivnog svoda stopala, zatim prednjih natkoljenih mišića, povlačenje koljena i zdjelice u jednu stranu što nadopunjuje i rotacija kralježnice, pomak ramena naprijed i dolje, te povlačenje vilice u jednu stranu i loš zagriz što liječite s mnogo truda i novca kod ortodonta zbog kojih imate česte glavobolje. Zato je prvi zadatak fizioterapeuta provođenje dobre fizioterapijske procjene na kojoj će vam objasniti i napisati mehaniku vaših pokreta i preporučiti adekvatan fizioterapijski proces. Važna napomena je da fizioterapijski tretman ne primate pasivno već u njemu aktivno sudjelujete provodeći sve savjete vašeg fizioterapeuta i mijenjajući svakodnevno kliničku sliku s uključivanjem sve više mogućnosti za vaš kvalitetan život. Tim: fizioterapeut i korisnik usluga (pacijent), ponekad se dopunjava sa specijalistima drugih zdravstvenih područja (ukoliko je potrebno) kako bi zajednički cilj bio što kvalitetnije i brže ostvaren. Naglasak cilja je zajednički jer korisnik usluge – pacijent mora razumjeti svoje trenutačno zdravstveno stanje, uzroke i posljedice dosadašnjeg života, mora prihvatiti izbor terapijskih postupaka i svakodnevno aktivno sudjelovati u terapijskom procesu. Nakon provedenog intenzivnog fizioterapijskog tretmana i edukacija važan je nastavak suradnje u kojem korisnik i dalje provodi naučene postupke i mijenja posturu i način aktivnosti, a fizioterapeut na kontrolnim susretima procjenjuje dodatne terapijske postupke koje je potrebno nadopuniti prethodnima ili šalje kineziterapeutu koji će nastaviti s kontroliranim opterećenjima i treninzima adekvatnim pojedincu. Kod rekreativaca tek nakon fizioterapeuta i kineziterapeuta dolazi na scenu trener koji će vas pripremiti za sportske izazove ili natjecanja.

Stoga ne zaboravite da svaki dan vaše tijelo daje neke informacije o boli, zakočenju, smanjenju funkcije ili pokreta, a vi imate priliku da dobijete ne samo pomoć nego i informaciju o načinu i razlogu nastanka problema ali i o načinu kako problem riješiti da se nikada ne ponovi. Fizioterapijska procjena je najvažniji korak u vašem poboljšanju kvalitete života.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo