Zdravlje

Zdravlje

Cijeli dan gledate u ekran računala, mobitela…? Prijeti vam 6 ozbiljnih stanja i bolesti

Shutterstock 49617739

Stručnjaci otkrivaju što se sve može dogoditi vašim očima ako po cijele dane gledate u ekran mobitela, laptopa ili TV ekrana

Vjerojatno ste i sami zaključili da nije dobro gledati u ekran cijeli dan i da je očima potreban odmor, ali u prosjeku provedete puno više vremena gledajući u ekran mobitela ili laptopa nego što ste svjesni…

Vrijeme je da malo bolje upoznamo probleme koji nam prijete:

1. Manje ćete treptati

Vjerojatno ćete puno manje treptati ako često koristite razne naprave ili dugo vremena gledate Tv. Studija provedena 2015. godine je pokazala kako ne sklapamo oči do kraja kad trepćemo a gledamo u ekran.

2. Suhe oči koje peku

Kako smo već naveli, kad gledate u ekran, manje trepćete a to može uzrokovati sušenje oka i iritacije. “Treptanjem se vlaži prednji dio oka”, smatra oftalmolog Barbara Horn sa sveučilišta South Carolina te dodaje kako je dobro povećati vlažnost u uredu ili prostoriji u kojoj dugo boravite.

Meso, jaja, gljive, riba… Neke se namirnice ne smiju prati prije kuhanja

Također je važno konzumirati dovoljno tekućine kako biste zadovoljili potrebe organizma za vodom, što će u konačnici biti dobro i za vaše oči. Savjet za kraj je da se podsjetite da trebate treptati dok radite ispred kompjutera.

3. Mogli biste patiti od migrena, ali bez glavobolja

Sindrom kompjuterskog vida je nešto noviji naziv za problem koji muči 50 posto osoba koje koriste kompjutor, ako je za vjerovati rezultatima istraživanja provedenog 2018. godine.  Radi se o privremenom stanje oka uzrokovano dugim neprekidnim periodima gledanja u ekran kompjutera, a jedan od simptoma je glavobolja. Loše svjetlo, odsjaj i oči blizu ekrana ih mogu izazvati. Što dulje gledate u ekran to će simptomi biti ozbiljniji.

Očna migrena je još jedna stvar koju možete iskusiti a karakteriziraju je svjetlucanje i crne točke pred očima. To stanje može trajati 20 do 30 minuta i samo se povlači. Važno je znati da se ove migrene mogu javiti i bez glavobolja. Kako biste spriječili pojavu glavobolja i migrena, uzimajte pauze od ekrana po pravilu 20-20-20: a to znači da svakih 20 minuta prestanete gledati u ekran kako biste 20 sekundi gledali u nešto drugo udaljeno 20 stopa (6 metara) od ekrana.

4. Zamagljen vid

Jedan od simptoma sindroma kompjuterskog vida je i  zamagljen vid. Horn smatra kako gledanje u ekran nije isto što i čitanje slova na papiru: “Često slova na ekranu nisu tako oštro definirana, kontrast pozadine slova je smanjen, a i refleksija na ekranu može otežati čitanje”, pojašnjava. 

Ovih se 7 opasnih bolesti lako sa psećeg izmeta prenose na čovjeka! Jedna od njih je salmonela…

5. Problemi s fokusom

Kako bismo nešto pročitali, oči moraju raditi “prekovremeno” da sve vidimo savršeno jasno. Dobra je vijest da će se fokus poboljšati čim prestanete gledati u kompjutor.  Horn savjetuje da tablet ili mobitel udaljite baš kako bi to učinili i s knjigom koju čitate. Ako možete povećajte font i prilagodite rasvjetu.

6. Ukočen vrat i bolna vilica

Kako se osjećate nakon što ste 8 sati gledali u ekran? Vjerojatno ne tako sjajno… Simptomi poput ukočenosti vrata i bolova u čeljusti mogli bi biti direktno povezani sa sindromom kompjuterskog vida, navodi Horn. “Postoji nešto što se naziva trograni ili trigeminalni živac koji služi kao poveznica oka, čela i čeljusti. Smatramo kako su ponekad deformacije u oku povezane s osjećajem boli, neugode i pritiska u ostala dva područja”, pojašnjava Horn. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo