Zdravlje

Zdravlje

Cijelo vrijeme konac za zube koristite pogrešno! Stomatolog objašnjava u čemu griješite

Shutterstock

Koliko je važno prati zube četkicom toliko je važno koristiti i zubni konac kojim ćete se uspješno riješiti svih naslaga hrane koje su ostale u međuzubnom prostoru, a zubno meso će ojačati i u skladu s tim će se poboljšati cjelokupno oralno zdravlje.

Najvažniju ulogu za održavanje oralne higijene imaju: zubna četkica, konac i pasta za zube te pomoćna sredstva kao što su razne otopine za ispiranje, tuš za zube, interdentalne četkice i sl. Baš kao i zubni konac, i četkica se mora koristiti pravilno.

Naprimjer, agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje se, baš kao i kod periodontalnih bolesti, mogu početi povlačiti.  Važno je da pranje zubi obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso. Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe gornje i donje čeljusti.

Kako koristiti pravilno zubni konac?

Zubni je konac dakle jedan od osnovnih stvari koje su potrebne za održavanje zdravlja zubi i higijene. No koristite li ga pravilno? 

Iskustva iz ordinacija: Kako je pandemija stvorila nove odnose liječnika s pacijentima

“Važan je i zubni konac, no mnogi ga ne znaju pravilno upotrebljavati. Kod korištenja zubnog konca važno je koristiti tehniku uklanjanja naslaga prema van, pritom da smo cijelim tijekom prislonjeni na zub, što znači da dva puta ulazimo na isto mjesto kako bismo očistili oba susjedna zuba. Na kraju ne smijemo zanemariti redovite odlaske stomatologu koji će uz redovna čišćenja zuba u ordinaciji i po potrebi liječenjem karijesnih lezija i zamjenom neadekvatnih ispuna pomoći u održavanju  zdravlja usne šupljine. “, pojasnio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. dent. med te dodaje da iako nije zamjena za svakodnevno četkanje i korištenje interdentalnog konca ili četkica, upotreba vodice za ispiranje usta je koristan dodatak svakodnevnoj oralnoj higijeni.

Kao i sredstva za čišćenje između zuba, vodice za ispiranje usta mogu dosegnuti do područja do kojih četkica za zube ne može. Zbog toga ih je bitno znati izabrati i pravilno koristiti. Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: kozmetička i terapijska. Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja. Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa

Kako do atraktivnijeg i “mlađeg” osmjeha? 

Ako imate lijepe zube sigurno se njima volite i hvaliti, a ako ih  nemate maštate o tome da ih možete ponosno kroz široki osmijeh pokazivati svima… Do atraktivnijeg osmjeha se sigurno može doći na nekoliko načina, a dr. Lauc navodi nekoliko njih:

“Prva grupa tretmana odnosi se na poboljšanje estetike pojedinih zuba ili njih nekoliko. Najčešće se radi o prednjim zubima i među njih spadaju pojedinačna izrada ljuskica, krunica ili ortodontska ispravljanja prednjih zuba. Druga grupa odnosi se na rekonstrukciju cijelog osmjeha i tu spadaju ortodontska ispravljanja tuba i zagriza, keramička i cirkonska zamjena oštećenih zubnih tkiva te izbjeljivanje zuba. Treća grupa tretmana odnosi se na estetske promjene donje trećine lica ortodontskim aparatima, primjenom hijaluronskih filera ili cjelokupnih rekonstrukcija zagriza kombinacijom implantoloških, protetskih i ortodontskih postupaka. U zadnje vrijeme sve više naših pacijenata traže i estetske tretmane kao što je preoblikovanje i popunjenje usnica filerima. Poštujući također prirodne konture, malo punije i naglašenije usne svakoj osobi dat će atraktivniji i mlađi osmijeh. Izgleda da je višegodišnja edukacija i podizanje samosvijesti o promjenama koje donosi starenje, sad već generacije 30+ dovela u naše ordinacije. Estetska rekonstrukcija osmijeha najčešće uključuje kombinaciju više metoda i odabir najprimjerenijih, najmanje invazivnih i najekonomičnijih postupaka. Danas pacijentima koji dolaze radi estetike, a i ne samo njima radimo digitalnu vizualizaciju novog osmjeha, a pacijentu se prezentiraju planirani postupci putem virtualnih simulacija u naprednim 3D softverima. Tako, osim mogućnosti vizualizacije osmijeha, pacijent može također sudjelovati u nastanku svog novog osmijeha. Osim “virtualno” pacijentima se može s privremenim radom i u samim ustima pokazati kako će budući osmijeh izgledati. “, zaključio je. 

Kod stomatologa na botoks i po dermalne filere! No, što je važno znati prije tretmana?

A. A. 

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo