Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti preosjetljivost zubi?

Bol u usnoj šupljini zbog tople ili hladne temperature hrane ili pića koje konzumiramo, sama kiselina iz namirnica ili sokova koje pijemo, te udisanje hladnog zraka samo su neki od uzroka osjetljivosti zubiju.

Stomatolozi savjetuju da se četkica drži pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na desni i da se zatim prave mali i blagi pokreti od desni prema vrhu zuba. Četkica bi trebala biti srednje tvrdoće ili mekana. Električne četkice s mogućnošću kontrole pritiska sprječavaju pretjerano pritiskanje.

Što je osjetljivost zuba?

Osjetljivost zubi je stanje koje nastaje kao rezultat iritacije zubnog živca. Karakterizira ga neugodna ili oštra trenutna bol jednog ili više zuba izazvani hladnom hranom ili pićem, hladnim zrakom ili pritiskom na zub.

Evo zašto ne smijete ignorirati bolove u čeljusti

Određene paste za zube, vodice za ispiranje, sredstva za izbjeljivanje, polomljen ili napukao zub te bulimija također mogu dovesti do erozije cakline i osjetljivosti zuba.

Ako ste nedavno popravljali zube, čistili ih od zubnog kamenca ili samo svratili na redovito čišćenje i zaštitni premaz, moguće je da će vaši zubi biti neko vrijeme osjetljivi. Ova će nelagoda proći s vremenom. Istraživanja su pokazala kako osobe koje su pod velikim stresom često škrguću zubima u snu (bruksizam). Ova nesvjesna navika može oštetiti caklinu, uzrokovati osjetljivost zubiju i bol u mišićima odgovornima za žvakanje.

Kako spriječiti osjetljivost zubi?

Ovo su koraci koje biste trebali poduzeti kako bi se izbjegli mogući problemi; 

  1. Koristite nježne paste za zube
  2. Higijena je najvažnija. Uz četkanje obavezno koristite zubni konac svaki dan
  3. Najbolji efekt se postiže nježnim pranjem. Prema tome, nemojte jako pritiskati i praviti grube pokrete lijevo-desno, već nježne, kružne, isprekidane pokrete. Četkicu držite pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na desni. Ne perite zube češće od onoga što je preporučio vaš stomatolog.
  4. Nabavite tekućinu za ispiranje namijenjenu osjetljivim zubima. Na taj način ćete dodatno smanjiti njihovu osjetljivost.
  5. Zube operite tek pola sata nakon jela.
  6. Koristite odgovarajuću četkicu. Najbolje su one srednje tvrdoće ili mekane zato što čuvaju zubnu caklinu i desni. Idealno rješenje su električne četkice sa kontrolom pritiska.
  7. Redovito masirajte desni jer time potičete cirkulaciju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo