Zdravlje

Zdravlje

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik – što ako (ne) možete?

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik. Jeste li uspjeli? Što ako niste?

Ako jeste, imate ispravan način gutanja kod kojeg u procesu prolaska sadržaja iz usta u jednjak sudjeluju mišići grkljana pa potpora jezika nije potrebna. Ako niste uspjeli, vaš tip gutanja najvjerojatnije pripada tzv. infantilnom tipu.

Infantilni oblik gutanja normalan je kod djece do 3. ili 4. godine života.

Dok dijete nema zube, u procesu hranjenja i gutanja sudjeluju: jezik, bezubi grebeni gdje će niknuti zubi te usnice. Aktivnost jezika odnosi se na stvaranje negativnog tlaka u kontaktu s nepcom prilikom sisanja, ali sudjeluje i u samom gutanju. Kod infantilnog gutanja jezik se gura prema naprijed između gornjih i donjih zuba. To se dogodi prosječno 1500 puta u danu. Tako jezik stvara jaku i kontinuiranu silu koja prednje gornje i donje zube gura prema naprijed ili spriječava preklapanje gornjih i donjih zuba. To u konačnici dovodi do ortodontske anomalije ili poremećaja zagriza.

Morate vaditi umnjake? Evo tko je kriv i zašto nemate mjesta u čeljusti za sve zube

Poslije 3. ili 4. godine života, prijelaz na zreli obrazac gutanja trebao bi se dogoditi spontano, no vrlo često to izostane. Taj prelazak povezuje se s prelaskom na krutu hranu. Kako danas djeca jedu rafiniranu, meku hranu, aktivnost jezika u samom žvakanju hrane i gutanju manje je potrebna pa neka izostane prelazak na pravilni obrazac gutanja.

Infantilno gutanje može biti potpuno ili djelomično (mješovito), kada se zreli i nezreli akt gutanja miješaju. O tome će ovisiti i štetne posljedice. Fiziološka pozicija jezika u mirovanju bi trebala biti iza donjih zuba ili gore na nepcu, dok je kod infantilnog obrasca gutanja između gornjih i donjih zuba.

Vodice za ispiranje usta – jesu li nužne i kako izabrati pravu?

Uobičajna klinička slika posljedica infantilnog obrasca gutanja slična je kod odraslih i djece: otvoren zagriz, ponekad blago otvorena usta u mirovanju zbog pretežno oralnog disanja i često otežan i nepravilan izgovor pojedinih glasova. Također je i žvačna fukcija smanjena.

Terapija infantilnog gutanja sastoji se prvenstveno od vježbi koje su u funkciji deaktivacije jezika i aktivacije mišića. Kada se jednom pređe s infantilnog na zreli oblik gutanja, novi obrazac postaje refleksan i prirodan.

Više informacija o interesatnim stomatoloskim temama pročitajte ovdje.

Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu i zašto zubi ne vole koštice voća? Evo što stomatolog kaže

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo