Vodice za ispiranje usta - jesu li nužne i kako izabrati pravu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vodice za ispiranje usta – jesu li nužne i kako izabrati pravu?

Foto: Shutterstock

Iako nije zamjena za svakodnevno četkanje i korištenje interdentalnog konca ili četkica, upotreba vodice za ispiranje usta je koristan dodatak svakodnevnoj oralnoj higijeni.

Kao i sredstva za čišćenje između zuba, vodice za ispiranje usta mogu dosegnuti do područja do kojih četkica za zube ne može. Zbog toga ih je bitno znati izabrati i pravilno koristiti.

Morate vaditi umnjake? Evo tko je kriv i zašto nemate mjesta u čeljusti za sve zube

Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: kozmetička i terapijska. Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja. Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička.

Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa.

Aktivni sastojci koji se mogu koristiti u terapijskom ispiranju usta najčešće su: klorheksidin, heksetidin, fluorid, hidrogen ili karbamid peroksid te esencijalna ulja. Za smanjenje lošeg zadaha najčešće se koriste klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja a mogu se koristiti za kontrolu plaka i gingivitisa.

Fluor je dokazano sredstvo koje pomaže u sprečavanju nastanka karijesa i vodice koje sadrže fluor preporučaju se kao dodatak svakodnevnoj higijeni. Peroksid je prisutan u vodicama koje su namijenjene izbjeljivanju zuba međutim ima i antiseptičko djelovanje. Terapijsko ispiranje usta koristi vodice koje imaju aktivne sastojke u većim koncentracijama i neke od njih moguće je kupiti samo u ljekarni.

Konzumiranje alkohola, kao i upotreba alkohola i duhana poznati su faktori rizika za rak glave i vrata. Iz toga proizlazi pitanje povećava li upotreba vodice za ispiranje usta s preparatima koji sadrže alkohol rizik od ovih karcinoma. Nedavne meta-analize nisu uspjele pronaći povezanost između upotrebe vodica za ispiranja usta s alkoholom i oralnog karcinoma. Ipak, mnogi proizvođači razvijaju formule bez alkohola upravo kako bi se izbjegao potencijalni rizik.

Koja su to to stanja koja zahtijevaju korištenje vodica za ispiranje?

Koji su sastojci štetni u vodici za ispiranje usta?

Kako riješiti zadah, plak, upalu zubnog mesa, karijes, izbjeljivanje i suhoću usta saznajte ovdje.

Zamolili smo stomatologa da nam objasni kako izgleda virtualni pregled zubi i kaže – pacijenti su opušteniji

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo