Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako stare zubi? Dva su glavna uzroka, a jedan napitak koliko je zdrav, toliko je i štetan

Ako je vjerovati da smo ono što jedemo, onda je najbolje to provjeriti gledajući zdravlje usne šupljine.

Osim što hranimo sebe, konzumiranjem raznih namirnica hranimo i bakterije u ustima.

Bakterije žive u svakom djeliću naših usta i imaju dvojaku ulogu. Pozitivnu, kao dobre bakterije koje su dio usne flore, i negativnu, kao loše bakterije iz zubnog plaka. Zubni plak ljepljivi je biofilm koji prekriva površinu zubi.

8 genijalnih trikova za rješavanje neugodnog zadaha koje vam do sad nitko nije otkrio

Među ostalim sadrži i štetne anaerobne bakterije koje mogu biti uzročnici brojnih bolesnih stanja usne šupljine. Zdrave prehrambene navike i adekvatan izbor hrane pomažu u prevenciji nastanka karijesa i upale zubnog mesa te utječe na rast dobrih bakterija u ustima, objasnio je naš sugovornik, izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. dent. med. i ravnatelj Stomatološke poliklinike Apolonija.

Navike iz djetinjstva utječu na zdravlje usne šupljine?

Dr. Lauc je siguran da danas ipak svi znamo da prehrana utječe na zdravlje čovjeka i svih njegovih sustava. Ni žvačni sustav tu nije iznimka. No uz nutritivnu vrijednost hrane postoje još neki vrlo važni aspekti naše prehrane. Ističe da je možda najvažnija navika koja se veže uz prehranu, a koja se isto tako često zaboravlja – žvakanje. Naime, naš žvačni sustav postoji radi žvakanja i on se razvija od našeg rođenja pa do adolescencije.

Vrlo velik porast učestalosti ortodontskih anomalija i nepravilnosti žvačnog sustava posljedica je potpuno promijenjene prehrane tijekom djetinjstva. To je posebno izraženo u prvim godinama života. Što ranije uvođenje hrane koja traži žvakanje izuzetno je važno za razvoj čeljusti i lica. Donja čeljust jedina je pokretna kost glave, povezana je žvačnim mišićima i uloga donje trećine lica je žvakanje hrane i početak probave. Djeca što ranije trebaju početi vježbati žvakanje i svoj žvačni sustav kako bi se lice pravilno razvijalo. Nitko neće umrijeti od gladi ako treba sažvakati hranu, dapače, dijete će konzumirati količinu koja je u skladu s njegovim potrebama i smanjit ćemo debljanje i poremećaje prehrane, koji započinju od najranije dobi, ističe dr. Lauc te dodaje kako je danas potpuno uobičajeno vidjeti da roditelj svom višegodišnjem djetetu reže i usitnjava obrok uz argumentaciju da je to zato da se ono ne bi ozlijedilo priborom za jelo.

Dovodimo se tako, smatra, do potpunog apsurda u tretiranju naših potomaka i stvaranju od njih individue nesposobne za život.

“Nadalje, jedna od najopasnijih bolesti mliječnih zuba je generalizirani karijes, koji se donedavno nazivao karijesom dudice, a ja ga nazivam karijesom dojenja. Trend višegodišnjeg dojenja djeteta, koji nije nezamjetan, redovito dovodi do potpunog uništavanja prvih djetetovih zubi, a koji onda ima štetne posljedice i na djetetove trajne zube i razvoj čeljusti. Kiseline i šećeri iz mlijeka služe kao hranilište bakterijskoj infekciji koja se razvija u djetetovim ustima i koja razara djetetove zube. Dojenje dulje od godine dana redovito radi štetu razvoju i strukturama žvačnog sustava djeteta i to treba jasno reći, bez obzira na pomodarske trendove pojedinih skupina koje godinama traže iskustva s interneta i hrane se neznanstvenim samozaključivanjem, čemu smo sustavno izloženi”, ističe stomatolog.

Mogu li naši zubi ostarjeti i možemo li to spriječiti?

Kao i svi sustavi, i organski sustavi i zubi podložni su procesima starenja. Sama zubna supstanca troši se tijekom života i za njezino trošenje najzaslužnije su dvije grupe uzroka.

Prva grupa uzroka su kiseline koje uglavnom dolaze iz namirnica poput agruma, što zbog žvakanja svježeg voća poput naranče, limuna, grejpa ili mandarina ili njihova cijeđenja u obliku sokova. Gazirana pića redovito sadrže citrate koji imaju štetno djelovanje na caklinu zuba. Izbjegavanje takvih pića uglavnom je lakše preporučiti nego ispijanje čaše soka od limuna svako jutro. Svojim pacijentima preporučujem razrjeđivanje soka i ispijanje čaše obične vode nakon svake limunade uz mućkanje vode u ustima kako bi se kiselina uklonila sa zuba.

Kiseli medij u ustima i prekomjerno otapanje cakline također može nastati zbog želučanog refluksa ili pojačane želučane kiseline pa se starenje zuba liječi i terapijom poremećaja želuca – ističe naš sugovornik te objašnjava kako u drugu grupu ubrzivača starenja zuba spada nepravilnost zagriza.

“One su najčešće povezane s ortodontskim anomalijama ili stomatološkim protetskim radovima poput krunica ili mostova, a koji nisu napravljeni u najboljem zagrizu. Vrlo često se ne čini da je zagriz nepravilan, tj. zubi su ravno postavljeni, ali njihovo međusobno kretanje izaziva prekomjerno trošenje. To je posebno prisutno kod prednjih zuba pa se naši sjekutići tijekom života troše i smanjuju. Poremećaji zagriza često su u podlozi noćnog stiskanja i škripanja zuba uz izloženost stresu pa naš organizam prisilno želi ostrugati prerane kontakte koji iritiraju naše žvačne mišiće”, zaključio je stručnjak te dodao kako danas uz ortodontske aparate, metalne i u boji zuba, danas imamo i različite sustave potpuno nevidljivih folija, tj. alignera, kojima se ispravlja položaj zuba i poboljšava zagriz.

Ispravljanje zagriza i uspostava pravilnih odnosa zuba gornje i donje čeljusti u velikoj će mjeri usporiti proces starenja zuba i pomladiti naš izgled.

Cijelo vrijeme zube perete pogrešno! Samo jedna tehnika uklanja naslage i sprečava karijes

Foto: Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo