Zdravlje

Zdravlje

Cijelo vrijeme zube perete pogrešno! Samo jedna tehnika uklanja naslage i sprečava karijes

Shutterstock

Studenti zagrebačkog Stomatološkog fakulteta na društvenim su mrežama pokrenuli viralnu kampanju o važnosti brige za svoje zube, a pridružili su im se profesori, poznati stomatolozi i influenceri.

Ovih je dana društvene mreže preplavio val objava o važnosti pranja zuba praćen simpatičnim heštegom #ajmopratizube. Pokrenuli su ga studenti zagrebačkog Stomatološkog fakulteta u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja. Oni su svojom kampanjom odlučili ukazati na važnost prevencije oralnog zdravlja i to kroz najjednostavniju stvar dostupnu svima – pranje zuba.

Studenti su na svoje profile društvenih mreža stavljali poruke koje njihove prijatelje i pratitelje potiču na pranje zuba te slike kako to izgleda kada se zubi ne peru. U svojim su se objavama dotakli i zabrinjavajuće statistike vezane uz oralno zdravlje u Hrvatskoj po kojoj čak 90% Hrvata ima karijes, 80 % boluje od neke paradentalne bolesti, 11% uopće ne koristi četkicu za zube i, posebno zabrinjavajuće, dvanaestogodišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba.

Stomatolog objasnio zašto je sir dobar za vaše zube, ali i koji najbolje jesti

Cilj nam je bio podići svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Oralno je zdravlje neodvojivo od ukupnog zdravlja iako istraživanja pokazuju da ga mnogi zanemaruju. Naša generacija je na društvenim mrežama i ovim smo im putem željeli poslati jasnu poruku da je održavanje oralnog zdravlja nužno i jednostavna te da su četkica i pasta zaista pristupačni svima, izjavila je Marta Adam, predsjednica studentske Udruge Dentalne Medicine.

Široka podrška za široki osmijeh

Kampanji #ajmopratizube pridružili su se profesori Stomatološkog fakulteta i poznati stomatolozi koji su na svojim stranicama društvenih mreža pružili podršku mladim kolegama i pokazali kako izgledaju stvarne posljedice koje nedovoljna briga za zube može ostaviti na zdravlje.

Dobro oralno zdravlje u znatnoj mjeri doprinosi kvaliteti ukupnog života. Zato je važno podizati svijest o dobroj oralnoj higijeni i brizi za oralno zdravlje. Naši su studenti i budući stomatolozi ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježili na najbolji mogući način – edukacijom mladih na društvenim mrežama, izjavila je dr. Danijela Glavosek Kovačić.

Ajmo prati zube

Svjetski dan oralnog zdravlja je pravo vrijeme da se zapitamo koliko često razmišljamo o pranju zuba i važnosti koju taj mali ritual ima za naše zdravlje. Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju poražavajuće rezultate, iako svi u teoriji znamo da loša oralna higijena doprinosi nastanku oralnih infekcija koje potom mogu izazvati razne druge bolesti u tijelu.

Ono što svi možemo napraviti za svoje oralno zdravlje i sprječavanje nastanka karijesa je prevencija – svakodnevno pranje zuba četkicom i pastom za zube. Pritom je važno i dobro se educirati pa kod pranja zuba koristiti ispravnu tehniku kružnog pokreta četkicom jer se jedino tako uklanjaju naslage, masiraju desni i sprječava karijes. Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro i uvečer, svaki put barem dvije minute.

Tehnika čini razliku

Iznimno je važno ispravno koristiti tehniku kružnog pokreta jer praksa pokazuje kako većina djece i odraslih zube pere tako da četkicom grubo pritišće i trlja vlakna o zube u trajanju od pola minute. Takvo pranje ne osigurava dostatnu oralnu higijenu i ne doprinosi oralnom zdravlju. Usto, grubo trljanje četkice o zube može uzrokovati i dodatne probleme poput oštećenja desni i cakline.

8 genijalnih trikova za rješavanje neugodnog zadaha koje vam do sad nitko nije otkrio

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo