Zdravlje

Zdravlje

Stomatolog objasnio zašto je sir dobar za vaše zube, ali i koji najbolje jesti

Shutterstock

Ponekad dobra vijest sasvim neočekivano dođe…

Prema riječima stomatologa Jela Berga postoji još jedan razlog zašto biste često trebali uživati u svojoj omiljenoj namirnice – bilo da se radi o tvrdom, mekanom, plavom ili pljesnivom – sir je zdrav kada su u pitanju naši zubi. Dr. Berg smatra da sirevi odlična namirnica za zdravlje zubi.

Sir je prijatelj oralnog zdrava iz nekoliko razloga, navodi liječnik. Prije svega, ima malo ugljikohidrata, a to znači da otežava bakterijama u ustima da pretvaraju ugljikohidrate u šećer pa u kiselinu, a ovo posljednje može utjecati na pojavu karijesa. Ali ni to nije sve. „Sir može pomoći kod održavanja pH balansa u ustima, posebno kada se javlja jača kiselost. Tada stvaranje karijesa i propadanje zuba se odvija velikom brzinom“, dodaje stomatolog.

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

Još je jedna važna stvar u pitanju a to je činjenica da sir sadrži puno kalcija, minerala koji je važan za razvoj i zdravlje kostiju i zuba. Utvrđen dnevni adekvatni unos kalcija za odrasle je 800 – 1 000 mg.

Kalcij možete naći u puno veganske hrane, poptu tofua, kelja i badema, sir ipak sadrži malo više ovog nutrijeta. Jedna porcija sira će pružiti oko 204 mg kalcija.

Koju vrstu sira odabrati?

Sad kad znate da se sir i zubi slažu kao kruh i pekmez, možda se pitate koju vrstu sira odabrati. Dr. Berg savjetuje da odaberete onaj najmanje procesuiran poput zrnatog sira, riccote, mascarponea ili mozzarele.

No stomatolog napominje kako ne trebate biti strogi kod izbora ove namirnice, ako baš volite određenu vrstu sira, slobodno ga jedite.

Kako očuvati zdravlje zubi?

Znanstveno je dokazano da nepravilna/nedovoljna oralna higijena utječe na cijeli organizam – bakterije koje se nalaze u upaljenim desnima krvlju putuju po cijelom organizmu i dovode do povećanog rizika za nastanka nekih ozbiljnih stanja. Dobra oralna higijena nema ništa zajedničko s čestim pranjem zuba. Bitno je temeljito odstraniti uzročnike upale zubnog mesa – zubne naslage.

Jedna namirnica u kombinaciji s jednom bolešću najgora je za zdravlje – posebno tijekom pandemije

O temeljitom čišćenju zuba govorimo samo onda kada zubne naslage odstranimo sa svih teže dostupnih mjesta koja su podložna razvoju upale. Zato je u borbi za zdrave zube i desni bitno znati izabrati pravu zubnu četkicu. Obavezna je i redovita uporaba zubnog konca i interdentalne četkice. Rezultati mnogobrojnih studija upućuju na povezanost korištenja zubnog konca i parodontnih bolesti. Treba obratiti pažnju na izbjegavanje tvrdih četkica s predebelim vlaknima koja ne ulaze u prostor između zuba i desni pa se mora koristiti jači pritisak kod četkanja, što dovodi do pomaka desni i pojave ogoljelih zubnih vratova koji postaju osjetljivi. Naravno, ne zaboravljajte na redovite kontrole kod stomatologa.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo