Zdravlje

Zdravlje

Kako do duljeg i većeg penisa? Metode postoje, ali rezultati su skromni

Shutterstock

Ako ste uvjereni da je vaš penis premalen (a vjerojatno nije!), informacije o prosječnoj i poželjnoj dužini koje ćete pronaći na Internetu, neće vam pomoći da se osjećate bolje. Usput će vam nuditi različite metode i čudotvorne preparate za povećanje penisa, no jesu li to samo pusta obećanja?

Medicinski je moguće napraviti promjene u dužini i širini ljudskog penisa. Liječnici mogu produžiti penis na način da prerežu ligamente koji pričvršćuju penis uz zdjelicu, ali tako će se doimati dužim samo u opuštenom stanju. Ukrućeni penis biti će jednako dugačak, ali će biti nestabilniji jer nije više dobro „ukorijenjen“.

Nekirurškim putem penis možete “rastegnuti” upotrebom nekog od pomagala koje koristi gumu i opterećenje, svakodnevno po nekoliko sati, u razdoblju od više mjeseci. Na sličan način na koji djeluje aparatić za zube, penis se polako “preoblikuje”, i može narasti jedan do dva centimetra.

Veličina penisa

Kako do većeg obujma?

Postoje dvije metode za povećanje obujma penisa: dermal fat graft (DFG) i autologus fat transfer (AFT). Kod prve se tehnike izrezuje dio kože iz ruba stražnjice i priprema za postavljanje ispod kože penisa na ovojnicu Tunicu Dartos. Pristup je kao kroz rez za obrezivanje (cirkumciziju). Druga tehnika je transplantacija masnog tkiva koja je danas više prihvaćena tehnika.

Ove metode mogu biti djelotvorne, ali penis bi nakon toga mogao izgledati drugačije, poput mekane, pjenaste mase. Moguće su i komplikacije poput infekcije zbog čega će biti potrebno uklanjanje implatanta. A kad se to dogodi posljedice mogu biti trajne i izgled penisa se nepoporavljivo mijenja.

Kako ćete znati koji je postupak najbolji i najsigurniji za vas i u kojem slučaju ćete biti zadovoljni s rezultatima? Na žalost, nemoguće je znati. To je zato što se, slično kao kod plastične kirurgije, metodoma povećanja penisa nastoji zadovoljiti osobne želje pacijenta.

Problem malog penisa

Što kažu istraživanja?

Nedavno je u svjetskim znanstvenim krugovima objavljen rad kojim je obuhvaćeno 17 istraživanja koja su provedena na 21 različitih kirurških i nekirurških metoda povećanja penisa. Evo što je tijekom istraživanja ustanovljeno:

  • Istraživanje je obuhvatilo 1192 muškarca sa zdravim penisom, koji su se podvrgli nekoj od metoda povećanja penisa
  • Većina muškaraca koji su se podvrgli zahvatu i prije njega imali su penise zadovoljavajuće veličine
  • Operativni zahvati kojima su se pacijenti podvrgli uključuju podrezivanje ligamenata (produžavanje penisa), izrezivanje kože iz ruba stražnjice (povećanje obujma) i transplataciju masnog tkiva (povećanje obujma). Nekirurški zahvati uključuju ubrizgavanje masnoće (obujam) te pomagala za rastezanje (dužina) i vakuumsku pumpu (dužina).
  • Od nekirurških postupaka, najbolje rezultate dala su pomagala za rastezanje penisa, zahvaljujući kojima se dužina penisa nije povećala za više od 2 cm.
  • Ubrizgavanje masnoće u svrhu povećanja obujma povezano je najviše komplikacija nakon zahvata (kvrge na penisu)
  • Svega je 20 posto pacijenata izrazilo zadovoljstvo nakon obavljenog zahvata
  • Ukoliko je pacijentima prije zahvata ponuđena edukacija i razgovor o veličini penisa, oni su nakon razgovora u velikome broju odustajali od zahvata

Nezadovoljstvo veličinom penisa

Rezultati istraživanja ukazuju na to da svaki potencijalni pacijent treba dobro promisliti prije nego se odluči za zahvat na spolnom organu.

Pokušajte realno procijeniti je li vašem penisu doista potreban ovakav zahvat, nakon kojeg većina pacijenata ionako nije u potpunosti zadovoljna rezultatima. Dobro se informirajte o tome što može poći po zlu i koliko često se to događa. I zapamtite – u većini slučajeva, dame prednost daju tehnici, a ne veličini. 

Podebljanje muškog spolovila – dvije osnovne metode

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo