Zdravlje

Zdravlje

Muškarcima teže pada neuspjeh proširivanja obitelji

Želja za očinstvom jača je od želje za majčinstvom, smatraju istraživači Sveučilišta Keele, koji su ustanovili kako se pripadnici snažnijeg spola osjećaju izoliranijima, depresivnijima te su tužniji i ljući ako ne uspiju dobiti dijete.

Kada su pitali parove bez djece zašto ih toliko žarko žele imati, muški su se odgovori uvelike razlikovali od ženskih: muškarcima su na prvom mjestu bili kulturološki, društveni i obiteljski pritisci, dok su ženama bile najbitnije osobna želja i biološki poriv. Od ukupnog broja muškaraca koji su željeli djecu, polovica se osjećala izolirano jer nisu obitelji omogućili nasljednika, a 38 posto je bilo depresivno, usporedno s 27 posto žena.

Tako je svaki četvrti muškarac bio ljut zbog činjenice što nije postao otac, dok se s osjećajima ljutnje borilo samo 18 posto ispitanica. Iznenađujuće, neostvarenje očinstva bio je glavni razlog tuge za 56 posto muškaraca, usporedno sa 43 posto žena.

S druge strane, žene su te koje su osjećale krivnju jer ne mogu imati djecu (njih 16 posto), dok se niti jedan muškarac nije suočio s ovim osjećajem.

“Postoji vrlo malo istraživanja među muškarcima o želji za očinstvom. Moj rad pokazuje kako je prisutna slična razina želje za roditeljstvom između muškaraca i žena bez djece te da muškarci u većoj mjeri osjećaju ljutnju, depresiju, tugu, ljubomoru i izolaciju”, objasnio je Robin Hadley sa Sveučilišta Keele, voditelj studije.

Njegov je rad opovrgnuo široko prihvaćeno mišljenje kako su žene te koje više pate za majčinstvom i ustanovio da muškarce dublje pogađa činjenica da još nemaju djecu.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo