Planirate li vazektomiju ovih 7 činjenica morate znati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Planirate li vazektomiju ovih 7 činjenica morate znati

Shutterstock

Vazektomija je jedini siguran oblik muške kontracepcije. Ovom zahvatu u svijetu se godišnje podvrgava više od 40 milijuna muškaraca.

Razmišljate o vazektomiji, ali tisuću pitanja vam se vrzma po glavi? Možda nemamo odgovor na sve njih, ali u nastavku navodimo neke od najvažnijih stvari koje trebate znati o ovom operativnom zahvatu.

Vazektomija – kako izgleda zahvat i koje su moguće komplikacije

1. Vazektomija je brza i sigurna procedura

Prije operativnog zahvata potreban je pregled kod urologa koji će vas uputiti u sve detalje zahvata. Tijekom zahvata koristi se lokalna anestezija, a pacijent napušta kliniku odmah nakon zahvata.

Premda stoji tvrdnja da je vazektomija siguran postupak, važno je napomenuti da se ipak radi o operativnom zahvatu. Baš kao i kod svake druge kirurške intervencije, i kod vazektomije postoje određeni rizici.

Vazektomija i agresivni rak prostate povezani?

2. Možete se predomisliti

Premda je moguće izvesti obrnuti postupak nakon vazektomije valja znati da nije uspješan u svim slučajevima ili se ne može primijeniti na sve muškarce koji su prošli vazektomiju. Na primjer, šanse za uspjeh su to manje što je više vremena prošlo od postupka vazektomije.

3. Potrebno je nekoliko mjeseci za postizanje punog steriliteta nakon operacije

Sljedećih osam do deset tjedana morat ćete pri odnosu upotrebljavati kontracepciju. Nakon toga se vrši pregled ejakulata pod mikroskopom ili se učini spermiogram. Ukoliko se utvrdi da spermija slobodno možete imati odnose bez zaštite.

Znate li koji su najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena?

4. Nakon zahvata mogući su bol i nelagoda

Posve je normalno da nekoliko dana nakon operacije osjećate bol u predjelu genitalija. Neke muškarce može mučiti nelagoda u skrotumu jer su osjetljivi na nakupljanje sjemene tekućine u epididimisu, koji služi kao prostor za skladištenje spermija. Takva nelagoda obično ne traje duže od godinu dana. U tom slučaju urolog može preporučiti terapiju lijekovima protiv bolova.

5. Ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti

Nakon uspješnog zahvata vi i vaša partnerica možete se opustiti kad je u pitanju začeće, ali pritom niste zaštićeni od spolno prenosivih bolesti. Ukoliko niste sigurni ima li vaš partner spolno prenosivu bolest predlažemo da u takvim slučajevima i dalje koristite kondom.

I penis se može slomiti!

6. Neće vas učiniti podložnijima bolestima

Posve su neosnovane tvrdnje da će vazektomija učiniti muškarca osjetljivijim na sve vrste ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca, srčani udar, moždani udar, rak testisa i rak prostate. Brojna provedena istraživanja nisu pokazala povezanost između vazektomije i povećanog rizika za spomenuta medicinska stanja.

Libido: što zapravo znači imati normalnu seksualnu želju?

7. Vaš libido neće se smanjiti

Vazektomija samo blokira spermu i ništa drugo.

Organizam muškarca koji je prošao kroz postupak i dalje će normalno proizvoditi testosteron, što znači da će i dalje imati jednaki seksualni nagon kao i prije vazektomije. Štoviše, količina ejakulata ili sperme neće biti umanjena nakon operativnog zahvata, tako da nema razloga da se osjećate manje muževno nego što se prije osjećali.

Razgovarajte s urologom o svim pitanjima koja vas muče – osjećat ćete se spokojnije ukoliko i sami uvidite da vaš liječnik ima iskustva na tom polju i u stanju vam je pružiti osjećaj sigurnosti koji je potreban kad se radi o ovako delikatnim pitanjima.

Je li moj penis normalan?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo