Zdravlje

Zdravlje

Preživio sam jednu od najtežih operacija na srcu, moram skinuti kile i sniziti tlak! Hoću li u godinu dana uspjeti u tome?

Novinar Večernjeg lista, Zoran Vitas, nakon disekcije aorte mora skinuti višak kilograma i kontrolirati krvni tlak. Idućih godinu dana, zahvaljujući GlycanAge testu, pratit ćemo hoće li uspjeti poboljšati svoje zdravlje i “pomladiti” svoj organizam! Pratite njegovu priču koju donosimo u nastavcima.

GlycanAge je svojedobno je dospio i na naslovnicu internetskog izdanja čitanog britanskog Daily Maila. Doznajte koliko ste doista stari, otprilike je glasio naslov. No, malo je tada bilo onih koji su shvaćali o kakvoj se metodi radi. Evo o čemu je riječ.

Izračun indeksa biološke dobi

GlycanAge test razvijen je u Genosu temeljem analize više od 60.000 osoba. Test analizira glikozilaciju imunoglobulina, ključnog procesa koji određuje njihovu funkcionalnost, te omogućava izračun indeksa biološke dobi za koji je pokazano da je najbolji indikator nezdravog života.

Uz to, analiza glikana može poslužiti kao rano upozorenje za razvoj većeg broja bolesti koje su povezane s kroničnom upalom. Primjerice pogoršani GlycanAge indeks je odličan prediktor buduće pojave kardiovaskularnih bolesti, a nedavno objavljeni rezultati znanstvenih istraživanja sugeriraju da su promjena glikana vidljive i 10 godina prije pojave reumatoidnog artritisa i nekih drugih bolesti.

Najvažnija prednost GlycanAge testa i glikana kao biomarkera leži u činjenici da glikani nisu samo biomarkeri, već zapravo imaju važnu ulogu u reguliranju upalnog procesa. Posebnost glikana leži u činjenici da su dijelom određeni našim genima, no u značajnoj mjeri na njih utječe i okoliš i naš životni stil koji mijenja epigenetičku regulaciju ključnih gena.

Koliko je stvarno star vaš organizam?

Promjenom životnog stila i epigenomskih čimbenika, možemo promijeniti glikane te na taj način umanjiti rizik za razvoj bolesti. Dakle, najjasnije rečeno GlycanAgeom možete na jednostavan način doznati stvarnu starost vašeg organizma. A ona često može biti bitno različita od vremenske starosti.

Savršeno je jasno kako povećana biološka starost nije nešto dobro te se treba konzultirati s liječnicima. No, ja u ovom slučaju pristupam testiranju GlycanAgeom iz drugih razloga.

Imao sam disekcija aorte koja je jedna od najtežih operacija na srcu nakon koje treba pogotovo pozorno paziti na ishranu u cilju skidanja tjelesne mase te kontrole tlaka.

U sljedećih godinu dana GlycanAgeom pratit ćemo promjene na mom organizmu, a među ciljevima je mršavljenje te strogo kontroliranje tlaka.

Do sada sam izgubio 26 kg. Tlak mi je sada savršen 125/80 i tako ga trebam držati da cijela aorta trombozira, odnosno samozacijeli. Jedom godišnje moram na CT da se vidi koliko to uspijeva. GlycanAge test radit ću svaka dva mjeseca.

Postupak je krajnje jednostavan i predviđeno je da se radi kod kuće. Jednostavan ubod u prst, prije toga se pojača cirkulacija jednostavnim trljanjem i napravi dezinfekcija maramicom. Tada se uzima zaista mali uzorak krvi koji se ostavlja na kartici za prikupljanje krvi. Nakon toga se uzorak šalje u laboratorij gdje se utvrđuje biološka dob.

Zoran Vitas/Večernji list

Foto: Boris Ščitar/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo