Zdravlje

Zdravlje

Kad kažete “posao me ubija” niste ni svjesni da možda govorite istinu – ovih 10 poslova povećavaju rizik od raka

Shutterstock

Osjećate li da vas vaš posao čini bolesnima? Ako se nalazi na ovoj listi, odgovor bi mogao biti potvrdan. Evo što morate znati o svome poslu i kako da se zaštitite od štetnih posljedica.

Rad noću, dugotrajno sjedenje u uredu, rad s opasnim kemikalijama ili izloženost štetnom utjecaju sunca… čitav je niz faktora u poslovima koje radimo, a koji imaju štetan, ali i poguban utjecaj na naše zdravlje. Evo koji poslovi povećavaju rizik od nekih vrsta zloćudnih bolesti.

Evo kako vas uredski posao ubija iz dana u dan!

1. SVI uredski poslovi

Da, dobro ste pročitali: sjedenje za uredskim stolom može rezultirati većim postotkom raka debelog crijeva i maternice.

Prema jednom njemačkom istraživanju, osobe koje radno vrijeme provode sjedeći u uredu imaju 24 posto veći rizik od raka debelog crijeva i 32 posto veći rizik od raka maternice. Stari postaju još gore za one koji rade prekovremeno: svaka dva dodatna sata koje provodite sjedeći na poslu rizik podižu za 10 posto.

Povremeno vježbanje u teretani ne ublažava negativne učinke, upozoravaju stručnjaci. Što možete učiniti? Ustanite i krećite se češće tijekom radnog dana, osobito nakon obroka. Redovito kretanje može itekako pomoći.

2. Manikirke

Vaši savršeno sređeni nokti mogu biti po život opasni za osobu koja ih je uređivala. Naravno, ne samo vaši nego i deseci drugih koje je toga dana i sve druge dane dovela u red.

Djelatnice salona za manikuru na svom radnom mjestu udišu otrovna isparavanja i kontaminiranu prašinu čime se povećava rizik od raka, ali i brojnih drugih respiratornih i reproduktivnih problema.

Stručnjaci za zaštitu na radu preporučuju da saloni za manikuru redovito dobro prozračuju klima uređajima s kvalitetnim filterima, a djelatnice bi trebale nositi kute s dugim rukavima, rukavice i maske te redovito prati ruke. Ukoliko ste vlasnik/ca salona za manikuru podržite ove sigurnosne mjere i osigurajte svojim djelatnicama sigurnije radne uvjete.

Koji su najčešći uzroci stresa na radnom mjestu?

3. Poljoprivrednici

Pesticidi koji se koriste u proizvodnji neorganske hrane tema su o kojoj stalno raspravljamo, a koliko god bili štetni za ljude koji jedu takvu hranu kudikamo su veći problem za poljoprivrednike koji je proizvode. Tijekom nekoliko desetljeća dugog istraživanja provedenog među američkim poljoprivrednicima, njima i članovima njihovih obitelji dijagnosticirane su određene vrste raka u puno većem postotku u odnosu na ostatak populacije.

Najčešći pronađeni oblici raka kod poljeprivrednika su leukemija, ne-Hodgkinov limfom, multipli mijelom, sarkom mekog tkiva i rak želuca, mozga, prostate i kože. Pesticidi su jedan od glavnih uzroka, ali stručnjaci  također upozoravaju na ispušne plinove motora, otapala, prašinu, životinjske viruse, gnojiva, goriva i specifične mikrobe  kao čimbenike koji doprinose.

Kad je osoba izložena takvim utjecajima do promjena u organizmu može doći relativno brzo nakon prvog izlaganja ili nakon niza godina kumulativne izloženosti. Često se tek mnogo godina kasnije javljaju prvi simptomi neke od navedenih zloćudnih bolesti.

4. Vatrogasci

Kao da vatra, po život opasno udisanje dima i urušavanje zgrada nisu dovoljni za brigu, vatrogasci se također suočavaju s velikim rizikom od raka. Zapravo, rak je vodeći uzrok smrti među vatrogascima. Zašto? Kada plastika, određeni građevinski materijali i druge tvari koje nas okružuju izgore, one otpuštaju toksine koje vatrogasci udišu ili apsorbiraju putem kože tijekom gašenja plamena.

Prema studiji američkog Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje na radu, vatrogasci imaju umjereno veći rizik od razvoja raka nego prosječna osoba, ali njihov rizik za određene vrste raka je dvostruko veći – to su prije svega rak testisa i mezoteliom – rak koji se razvija kod osoba koje su izložene štetnom djelovanju azbesta.

5. Radnici u noćnoj smjeni

Zračenje i otrovne kemikalije nisu jedine stvari koje mogu uzrokovati rak. Vjerovali ili ne, ometanje prirodnog cirkadijalnog ritma noćnim radom pod jakim umjetnim svjetlima može također povećati rizik od raka.

Istraživanje sa sveučilišta MIT  tvrdi: “Stanicama je potreban svjetlosni znak, koji je poput dugmeta za resetiranje sata. Kada tog znaka više nema, gubite uobičajene ritmove u svakoj stanici u vašem tijelu. Kao rezultat, protein koji se naziva c-myc akumulira se u stanicama, potičući rast i razvoj tumora.

Znanstvenici rade na lijekovima koji bi mogli ciljati gene osjetljive na svjetlost i pomoći u zaštiti zaposlenika noćne smjene.

6. Frizeri

Iako povremena boja za kosu ili minival ne prestavljaju osobiti rizik za prosječnu osobu, priča se mijenja za djelatnike u frizerskom salonu koji redovito tretiraju našu kosu.

Aromatični amini u nekim bojama za kosu mogu povećati rizik od raka mokraćnog mjehura. Iako su te kemikalije navodno uklonjene iz boja za kosu nakon 1970-ih, nedavno istraživanje pokazalo je da su prisutni u krvotoku frizera, što je potaknulo daljnju analizu.

Kako bi se rizik smanjio na minimum, radnici u salonima trebaju nositi rukavice kad god koriste kemijske proizvode i raditi u dobro prozračenim prostorima.

7. Djelatnici u laboratoriju

Ponekad je opasna profesija posljedica nesretne mješavine faktora rizika – što je slučaj kod nekih poslova u laboratoriju.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Research otkrilo je da su žene s obiteljskom anamnezom raka dojke udvostručile svoj rizik radeći u kliničkom laboratoriju; ako su  radile s organskim otapalima kao što je benzen prije rođenja prvog djeteta, rizik je skočio za nevjerojatnih 40 posto.

Znanstvenici su također otkrili sličan povećani rizik kod tvorničkih radnika i spremačica.

8. Automehaničari

Automehaničari su izloženi mnogim karcinogenim tvarima, kao i građevinski radnici (arsen, azbest, benzen) kao i tetrakloretilenu koji djeluje kao otapalo za masnoću i povezan je s rakom bubrega, mokraćnog mjehura i grlića maternice.

Ispušni plinovi iz automobila su kancerogeni, što povećava rizik od raka pluća, mjehura, grkljana, jednjaka i želuca.

9. Kabinsko osoblje u zrakoplovu

Istraživanje je pokazalo da je kabinsko osoblje izloženo većem broju ionizirajućih zračenja na velikim visinama što znatno povećava rizik od karcinoma dojke, grlića maternice, štitnjače, jednjaka, debelog crijeva, želuca, jetre i gušterače.

Evo još malo zastrašujuće statistike: stopa raka dojke kod stjuardesa je 50 posto veća nego kod ostatka ženske populacije dok je stopa ne-melanomskog raka kože četiri puta veća.

Rak kože – 5 zlatnih pravila prevencije

10. Pilot zrakoplova

Ovo sigurno niste znali: pilotska kabina jednako je opasna za vašu kožu kao i solarij.

Stručnjaci upozoravaju da piloti i ostali članovi posade imaju dvostruko višu stopu melanoma od ostalih ljudi i da sat vremena u kabini izlaže pilote onolikoj količini UV zračenja koliko i 20 minuta u solariju.

Opasnosti od UV zračenja još su veće kada letite iznad gustih oblaka ili snijega. Dok proizvođači zrakoplova ne poslušaju savjet stručnjaka i počnu ugrađivati vjetrobranska stakla s  boljom UV zaštitom, piloti bi trebali redovito koristiti kreme za zaštitu od sunca i raka kože.

Prekovremeni rad povećava rizik od srčanog udara

M. R. S.

Foto: Shutterstock/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo