Prekovremeni rad povećava rizik od srčanog udara

stres na poslu, ured, posao

Osobe koje rade prekovremeno pod većim su rizikom od umiranja od srčanih bolesti ili udara, pokazala je nedavna finska studija.

Točnije, tri ili više prekovremenih sati dnevno, rezultirat će 60 posto većim rizikom od srčanih problema poput umiranja od srčanih bolesti, srčanog udara ili angine pectoris.

Posao"Za sada ne znamo koliko dugo izlaganje prekovremenom radu je potrebno da bi se vidjele posljedice na kardiovaskularno zdravlje", kaže autorica studije Marianna Virtanen, epidemiolog na institutu Finnish Institute of Occupational Health.

Studija je uključila više od 6,000 britanskih zaposlenika u javnim službama. Tijekom razdoblja od 11 godina, njih 369 je umrlo od srčanih bolesti, ili je imalo srčani udar i anginu.  

Kada su stručnjaci uzeli u obzir faktore poput dobi, spola, bračnog statusa i razine obrazovanja, ustanovili su kako su ispitanici koji su dnevno radili tri do četiri prekovremena sata,  imali 60 posto veći rizik od obolijevanja od srčanih bolesti.  

"Mehanizmi koji su povezani uz veći rizik mogu biti nezdrav stil života, stres, depresija i nedostatak sna. Ljudi koji puno rade, također su skloni negiranju ranih simptoma bolesti, te rjeđe idu na preglede", kaže  Virtanen.

Iako nije potpuno razjašnjeno zašto prekovremeni sati povećavaju rizik od srčanog udara, stručnjaci smatraju kako osobe koje rade dodatne sate najčešće spadaju u A-tip osobnosti. Agresivnije su, više natjecateljski raspoložene, napete i neprijateljski raspoložene, te sklone iskazivanju simptoma depresije i tjeskobe. Druga mogućnost je ta da kronični stres, povezan s dugim satima rada, ima negativan učinak na zdravlje.

Studija je objavljena u časopisu European Heart Journal.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!