Zdravlje

Zdravlje

5 najčešćih nuspojava kontracepcije

Osim što štite od začeća, kontracepcijska sredstva ponekad mogu donijeti više štete nego koristi. Međutim, nuspojave variraju od organizma do organizma. Najvažnije je osluškivati vlastito tijelo i eventualne promjene prijaviti liječniku-ginekologu.

Kontracepcija na bazi hormona može uzrokovati blage, ali i gotovo nepodnošljive nuspojave. Za vas smo pripremili nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

1. Glavobolja, vrtoglavica, osjetljive grudi

Ako su ovi simptomi prisutni na samom početku, budite strpljive. Spomenute nuspojave će se povući nakon određenog vremena. Ako se ipak ne povuku, potražite savjet svog ginekologa. On/ona će vam preporučiti pilule drugog proizvođača.

Glavobolja, promjena raspoloženja2. Promijene raspoloženja

Ako su promijenama raspoloženja doista pridonijele pilule, probajte
koristiti metodu koja ne uključuje hormone. I u ovom je slučaju
neophodno potražiti savjet liječnika odnosno ginekologa. Odluke o
promjeni sredstva protiv začeća ne smijete donositi na vlastitu ruku.

3. Mučnina

Mučnina je česta nuspojava kontracepcije na bazi hormona. Ona u većini slučajeva nestaje nakon nekoliko mjeseci. Ako se to ipak ne dogodi, uzimajte tablete s hranom. Ako koristite vaginalni prsten ili flaster, možda ćete morati promijeniti metodu zaštite od trudoće.

4. Krvarenje

Ukoliko upotrebljavate kontracepcijeske tablete, pokušajte ih piti svaki dan u isto vrijeme. Ako redoviti ritam ne zaustavi krvarenje, porazgovarajte sa svojim liječnikom. Imajte na umu da i za ovaj problem postoji rješenje. Liječnik vam može predložiti korištenje ibuprofena ili lijekova koji sadrže estrogen.

5. Smanjeni libido

Gubitak seksualne želje jedna je od čestih nuspojava koja muči brojne žene. Potražite pomoć čim primjetite određenu promjenu. U dogovoru s ginekologom, promijenite proizvođača ili vrstu pilula. Ako vam jedne ne odgovaraju, druge će tablete vratiti libido u normalu. Ako ne, pokušajte sa sasvim drugačijom metodom.

M. Popović, K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo