7 razloga zašto vam je mjesečnica svjetlija nego inače - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

7 razloga zašto vam je mjesečnica svjetlija nego inače

shutterstock

Hormonske promjene u tijelu vrlo se lako mogu prepoznati drugačijom bojom vaše menstruacije.

Mnoge žene pate od bolnih i obilnih mjesečnica, pa se lako razveseli kada primijete slabo krvarenje koje traje duplo kraće no inače. No, kada se tako nešto dogodi, to samo pokazuje promjenu u tijelu te kako nešto nije u redu. Donosimo vam 7 razloga zašto vam se to može dogoditi.

1. Trudni ste

Prvi simptom trudnoće je izostanak menstruacije. No, nije sve tako kako se čini. Brojne žene ne prepoznaju trudnoću prvih par mjeseci baš zbog toga što i dalje nastavljaju krvariti. Slabo krvarenje, koje se još naziva spotting uobičajeno je u početku trudničkoga ciklusa. No, važno je napomenuti kako je to i znak izvanmaterične trudnoće koja je vrlo opasna, pa zato u tom slučaju napravite test na trudnoću kako biste je isključili.

2. Naglo ste se udebljali ili smršavili

Iako je žensko tijelo sposobno nositi i donijeti na svijet drugo biće, jednako tako je vrlo osjetljivo i nagla promjena težine može iznenaditi. Pa se tada i menstruacija prorijedi. Možda to zvuči idealno za neke žene, ipak nije zdravo. Treba postojati ravnoteža između bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina u tijelu kako bi ono pravilno funkcioniralo.

3. Osjećate se vrlo stresno

Situacije koje predstavljaju manji stres poput svađe s partnerom ili prezentacije na poslu nisu uvijek krivac problema s mjesečnicom. Ali, teže životne situacije poput smrti i bolesti mogu uzrokovati poremećaje hormona što tada dovodi i do promjena u menstrualnom ciklusu.

4. Koristite hormonalnu terapiju

Jedan od glavnih razloga svjetlije menstruacije su hormonalne pilule. Često se prepisuju ženama s obilnim menstruacijama kako bi malo ublažile krvarenje. Stoga, ako ste počeli s terapijom i imate spotting umjesto uobičajenoga ciklusa, ne brinite, to je normalno.

5. Postajete stariji

Ulaskom u menopauzu mijenja se hormonalni sustav. Zato se nemojte čuditi ako vam s vremenom više neće biti potrebni veliki ulošci nego samo dnevni.

6. Imate ožiljak na maternici

Brojne žene koje su prošle operativne zahtjeve na maternici poput kiretaže nisu imale problema sa zacijeljivanjem rana, no, uvijek postoji mali postotak onih koje nisu bile te sreće. To se stanje naziva Ashermanov sindrom. Ako vam se nakon pobačaja ili nekog drugog zahtjeva smanjilo krvarenje posjetite ginekologa kako bi utvrdio je li potrebna nova operacija.

7. Izgubili ste puno krvi tijekom poroda

Iako rijetko, može se dogoditi veliki gubitak krvi za tijekom poroda zbog čega se smanjuje udio kisika u tijelu,a to može oštetiti hipofizu. Stanje se naziva Sheenanov sindrom. Tada se smanjuje proizvodnja hormona što uzrokuje slabije mjesečnice te će vam vjerojatno trebati nadomjestak hormonalnom terapijom.  

Istina ili mit: ljudi koji sporije jedu brže tope kalorije?

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo