Zdravlje

Zdravlje

Donosimo odgovore na pitanja koja se bojite postaviti o porodu

Foto: Shutterstock

Koliko je bolno? Smije li se upuštati u seksualne odnose za vrijeme trudnoće?

Nova majka Megan Cornwell potpuno iskreno dijeli sa čitateljima osobno iskustvo poroda…

Može li žena zatrudnjeti nakon dijagnoze neplodnosti?

Smije li se upuštati u seksualne odnose i kakav je osjećaj?

Službeni savjet je da smijete ako niste iskusili krvarenja. U zadnjim tjednima se i preporučuje jer orgazam može ubrzati porod i izazvati trudove. Megan tvrdi da je njoj osjećaj ponekad bio čudan zbog spoznaje da u trbuhu postoji još netko…

Kakav je osjećaj rađati?

“Najbolji način na koji to mogu opisati trudove je ako ih usporedim sa onim osjećajem prije nego čete povraćati – val mučnine vas obuzme i puno je bolnije.” kaže Megan. Počinje kao da se javljaju malo jači grčevi prije menstruacije koji postaju sve jači. Tijekom posljednje faze poroda osjeti se jak pritisak na zdjelicu, no na sreću ne traje dugo… Sve je gotovo kad beba izađe van.

Je li bolno kao što se govori?

Da. Porod je intenzivno iskustvo ali postoje tehnike koje vam mogu pomoći. Jedna od njih je disanje pa ju svakako savladate prije tog dana. Pomoći će vam odmaknuti misli od boli i smanjiti osjećaj stresa koji može utjecati na odvijanje poroda. Ako se u strahu, tijelo će osloboditi adrenalin pa će mišići maternice biti manje učinkoviti.

Vježbanje u trudnoći – što je dozvoljeno, a što ne?

Puca li koža tijekom poroda?

Prema istraživanjima u engleskoj 90% žena prolazi doživi taj problem tijekom poroda. Može se raditi o malom ožiljku koji će proći sam od sebe ili o jačim pucanjima koje se mogu protezati do anusa. Pripremite kožu za porod na vrijeme, mažite se kremama i uljima.

Ostaje li trbuh zauvijek?

Razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o nekoliko faktora – koliko ste vježbali prije poroda, koliko ste spremni jesti zdravo i kretati se nakon poroda te imate li strije ili ne.

Hoću li zažaliti?

Ovo je vjerojatno pitanje koje se nitko ne usuđuje postaviti. “Ako ću biti potpuno iskrena, bilo je trenutaka u prvih nekoliko mjeseci kada sam se pitala jesam li trebala rađati. To se događalo u trenucima kada sam bila iscrpljenja, neispavana bez vremena za tuširanje.” kaže majka, a stručnjaci se slažu kako je to normalno.

Simptomi i uzroci spontanoga pobačaja

“Baby blues” je normalna pojava prvih nekoliko tjedana, a ako se nastavlja tuga, može se raditi o post porođajnoj depresiji.

Nova majka Megan Cornwell zaključuje “Mislim li da se isplatilo? Da. Nadam se da će postojati trenutci u vašem slučaju koji će vas na to podsjetiti. Pratite kako beba raste, kako vas gleda kao da ste cijeli svijet. Kako je svako bebin osmijeh podsjetnik da radite dobar posao… “

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo