Zdravlje

Zdravlje

Halo, doktore! Je li moja vagina normalna?

Idu li vaginalete i menstruacija “ruku pod ruku”? Što znače natečene stidne usne nakon menstruacije? Kako si pomoći kod suhoće vagine? Odgovore na ova i druga pitanja vezana za zdravlje vagine donose naši stručnjaci.

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče u vezi vagine i vaginalnog područja. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Mogu li se vaginalete koristiti za vrijeme menstruacije?

Vaše pitanje: Je li točno da kratkotrajni prekid korištenja vaginaleta, a zatim ponovno korištenje, zapravo dovodi u pitanje izlječenje infekcije ili to nema veze? Recimo, čula sam da se za vrijeme menstruacije treba prekinuti korištenje. Nije mi jasno je li bolje prekinuti ili ne preskakati u vrijeme menstruacije? Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Vaginizam – grč vaginalnih mišića

Vaše pitanje: Pokušala sam imati seks s momkom. Nismo imali predigru, bila sam na njemu dok je on pokušavao ući u mene, ali nisam bila vlažna. Tako da me jako boljelo kada je ušao, pa smo prestali. Nakon toga smo pokušali na isti način, ali uz bol nisam ništa drugo osjetila, tek nešto malo pred kraj. Nakon nekoliko dana bol je prestala, ali ja ne osjećam ništa kada uđe u mene. Od onog bolnog puta što nam se prvi puta ikad dogodio, forsiram sebe na seks jer hoću da počnem osjećati i da se sve vrati u normalu. U glavi mi se čini kao da sam vlažna i imam veliku potrebu za seksom, ali kada dođe do toga, imam užasan strah od boli i razočaranja. Kada se samozadovoljavam, malo je teže nego inače, ali opet uspijem svršiti. Molim Vas napišite mi nešto, savjetujte me što da učinim!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Natečene i bolne stidne usne i rodnica nakon menstruacije

Vaše pitanje: Već duže vrijeme imam problem -poslije menstruacije vagina i stidne usne su mi otečene i bolne, a i ulaz u vaginu je sužen jer je i unutra otečeno i osjećam trnce i nelagodu dole. Ne znam što bi to moglo biti. Nakon pet-šest dana to nestane.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Suhoća vagine

Vaše pitanje: Imam 23 godine i problem sa suhoćom vagine. Moje pitanje je postoje li lijekovi koji mogu da povećaju vlažnost vagine, ne misleći na lubrikante koji daju trenutnu vlažnost, već na lijekove koji će postići vaginu luči više sekreta (ne znam kako da se izrazim). Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Povećani klitoris

Vaše pitanje: Skužila sam u zadnje vrijeme da mi se klitoris jako vidi i zbog toga me sram. Čula sam i za povećani klitoris. Je li to normalno?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo