Zdravlje

Zdravlje

Imamo odgovore na sve što vas zanima o upali i boli u jajnicima!

Sumnjate na upalu jajnika ili osjećate ponekad naglu bol u donjem dijelu abdomena? Pogledajte što naši stručnjaci govore o uzrocima ovih boli te saznajte koje preglede trebate napraviti!

Upala jajnika vrlo je čest problem tijekom ovih zimskih mjeseci, a simptomi koji ukazuju na upalu su bol u trbuhu, kao i u zdjelici, bolni seksulani odnosi te mučnina! 

1. Gnojna upala jajnika

Vaše pitanje: Početkom prošle godine sam hitno operirana zbog neizdrživih bolova u stomaku, točna dijagnoza doktora koji me je operirao je salpingitis et oophoritis. Gnoj mi je bio iscurio iz jajovoda. Nije mi odstranio nijedan jajnik, samo to očistio. Poslije nekoliko mjeseci, osjećala sam opet bolove s vremena na vrijeme, otišla na uz pregled i na snimku se vidjelo da je uz desni jajnik kobasičasta promjena ispunjena anehogenim sadržajem. Veličina je bila 5.3 cm. Lijevi jajnik je u redu. Poslije dva mjeseca sam opet otišla na pregled i doktor mi je rekao da se ta kobasičasta promjena smanjila – na 3.3 cm. Kasnije sam opet otišla na pregled zbog jakih bolova zbog kojih sam i povraćala i snimak je bio čist, dakle više nije bilo te kobasičaste promjene i doktor se iznenadio i rekao da mi se sve to očistilo. Propisao mi je antibiotike, kad sam završila sa terapijom više nisam imala bolove. Zanima me koliko je tačna dijagnoza da je to hidrosalpinx i je li moguće da tek tako nestane? Budući da sam u međuvremenu saznala kako utječe na mogućnost trudnoće, uplašena sam. U vezi sam 3 godine, dakle ne mijenjam partnere i sada nemam bolove pri odnosu. Menstruacije su mi uredne, ponekad bolne, ali sam na to navikla. Nadam se da sam Vam dala dovoljno podataka, da možete da mi odgovorite. Srdačan pozdrav!

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

2. Bol u jajniku tijekom spolnog odnosa

Vaše pitanje: Imam 22 godine i brine me jedan problem. Znači imam stalnog partnera i redovitu menstruaciju, zadnjih 3 godine sam imala problema s upalom mjehura ali sam to uspjela riješiti. Ove godine na ljeto sam imala zadnju upalu mjehura, nakon toga sam pokupila gljivičnu infekciju i liječila se s canesten vaginaletama i kremom i partner također, počelo mi se javljat bol u desnom jajniku tokom seksualnog odnosa, ali ne svaki put. U 10 mjesecu sam bila na pregledu, ginekolog je rekao da imam malecku cistu na desnom jajniku i da će ona puknuti. Nakon 4 mjeseca otišla sam na kontrolu i ciste nije bilo, reko je da je sad sve u redu. Ja još uvijek osjećam bol u desnom jajniku tokom odnosa i na pregledu rekao je da nije to ništa i da jajnik nije sjeo ne znam šta je to značilo. Nisam sigurna da li se ta bol javlja prije menstruacije nisam baš pratila, nekad je nema nekad je toliko jaka da prekidamo odnos. Molim vas pomozite što bi još trebali kakvi nalazi i kako da se to smanji?

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

3. Upale i bolovi u abdomenu

Vaše pitanje: Već duži period imam problema sa upalama i bolovima u donjem dijelu abdomena, upale su se pojavljivale 2-3 puta od prošlog prosinca. Uglavnom sam pila antibiotike i one su prolazile, ali bi mi se vračale na svaku novu malu izloženost hladnoći, što mislim da nije normalno. Uradila sam lab. urin i nalaz mi je pokazao da mi je pun bakterija, dok je UK pokazala sterilan nalaz. Kod ginekologa sam uradila ultrazvučni pregled samo s obzirom da sam još uvijek seksualno neaktivna to mi je bilo moguće jedino uraditi. Prvi put je bilo sve ok, a drugi put je bila manja upala jajnika, al na kontroli, opet nakon terapije Zinnatom je sve bilo ok, i to je bilo sredinom travnja. Sada i se opet vratila upala. Plašim se čestih upala, znam da znaju izazvati sterilitet. Zbog toga sam uplašena ali neke testove ne mogu uraditi.

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

4. Upala jajnika i jajovoda može ostaviti trajne posljedice na te organe

Vaše pitanje: Moje pitanje ima veze s plodnošću jer se bojim da su mi jajnici i jajovodi oštećeni. Prije tri godine dijagnosticiran mi je 070 Salpingitis i ooforitis. Radila sam u Ledu, na hladnoći pa sam mislila da je zbog toga uzrokovana upala. Tada sam imala stalnog partnera i prije te upale papa test je bio uredan. Prije godinu dana radila sam papa test koji je pokazao da imam CIN1, poslali su me na cervikalne briseve koji je bio dobar, znači nisam pozitivna klamidiju i na ostale bolesti, već na HPV. Rekli su mi da si dižem imunitet i da će CIN1 otići jer je blaga displazija. Problem je što vidim razliku u obilnosti krvarenja prije upale jajnika i jajovoda, i sad. Prije je bilo obilnije i menstruacija je dolazila uredno, točno na dan. Poslije upale dolazi i dalje svaki mjesec, ali uvijek drugačije i ciklusi traju od 21-24 dana što upućuje na anovulacijske cikluse. Je li to znači da su jajašca nekvalitetna jer upala oštetila jajovode i jajnike?

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

5. Upala jajnika i cista na jajniku teško mogu u kratkom vremenu biti izliječeni

Liječila sam se od upale jajnika i na desnom sam imala cistu 32 mm gustog sadržaja. Na poslednjoj kontroli doktorica mi je rekla da je sve u redu. Međutim ja osećam bol kao ubod iglom koji traje 2-3 sekunde i tako par puta dnevno. Nema bola na pritisak i 6. mi je dan ciklusa. Ne znam što me sad to tako žiga, pa bih vas molila za stručno mišljenje i savjet.

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

6. Bolovi u jajnicima

Vaše pitanje: Imam 23 godine, više nego manje redovite mjesečnice, nisam spolno aktivna, prije nekog vremena imala sam jednog partnera, uz redovitu zaštitu. Uz iznimno bolne mjesečnice, odbila sam preporuku ginekologa za korištenje kontracepcijskih pilula. Dva tjedna imala sam bolove u desnom jajniku, a protekla tri dana me jako bole oba jajnika do skoro nemogućnosti kretanja, koji se svaki dan pojačavaju, uz bol u križima i imam osjećaj napuhanosti u donjem djelu trbuha. Bol je najjača prilikom kretanja. Nemam iscjedak. Da li je moguće da je to upala jajnika? S obzirom na duge liste čekanja za ginekološki pregled, da li da se strpim dva, tri tjedna uz analgetike ili da odem što prije na hitnu? Koliko ozbiljni mogu biti simptomi? Nikad do sad nisam imala ginekološke smetnje, prvi, ujedno i posljednji put na pregledu sam bila pred dvije i pol godine.

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.  

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo