Implantati u grudima su rizik!

karcinom-dojke-rak-tumor-maligne-bolesti4

Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke

Žene koje imaju implantate u grudima izložene su 26 posto višem riziku od kasnog stadija raka dojke. Također, one imaju 38 posto veće izglede za smrt zbog raka dojke nego žene koje nemaju umjetne grudi. Do ovog su zaključka stigli istraživači nakon što su analizirali rezultate 12 studija provedenih u sjevernoj Europi, Kanadi i SAD-u. Naime, žene s umjetnim grudima imaju veće izglede za dijagnozu kasnog stadija raka dojke zato jer su njihovi tumori teže uočljivi.

Doduše, istraživači su istaknuli kako ovaj zaključak treba uzeti "sa zrnom soli" jer je moguće da su i drugi faktori posrijedi, međutim, smatraju kako je najveći problem taj što implantati stvaraju sjene na rentgenskim snimkama koje mogu otežati pregled za rak. Na taj su način tumori dojke u ranijoj fazi neuočljiviji, se dok ne narastu i samim time smanje izglede žene za preživljavanje.

Jednako tako, silikon implantata otežava pravilnu kompresiju dojke prilikom mamografije i tako iskrivljuje pravu sliku zdravstvenog stanja žene.

Što možete učiniti za sebe?

Ako imate implantate u grudima, voditelji ovog istraživanja savjetuju pregled i putem magnetne rezonance ili pak mamografiju iz nekoliko kuteva dojke.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!