Zdravlje

Zdravlje

Infekcija gljivicama najčešća je infekcija u rodnici žene

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, odgovara čitateljici na pitanje vezano za pojavu gljivične infekciju u rodnici.

Pitanje čitateljice: Imam 21 godinu. Prvu mjesečnicu sam dobila sa 14 godina. Pijem oralnu kontracepciju Lindynette cca 1g. Alkohol ne konzumiram, pušim 3-4 cigarete na dan. Stolica mi je uredna, u mokraći mi je otkrivena Proteus mirabilis. Candida se vraća vaginalno preko godinu dana. Ginekologinja mi je u vise navrata prepisivala vaginalne kapsule koje su pomogle na par dana. Sumnjali smo da nešto kod partnera nije u redu, provjerena mu je urin i krv i sve ok. Dijabetes, štitnjača su bili uredni nalazi. Poslali smo stolicu na parazite i gljivice gdje se otkrila Candida u stolici. Pila sam flukonazol 100mg 2 kutije, opet poslali stolicu i opet sam imala. Zatim sam pila Itrakonazol dvaput po 28 tableta (1×/dan). Stolica je bila negativna na Candidu. Sve je bilo dobro do sljedeće mjesečnice. Sirast iscjedak, crvenilo, peckanje, nesnosni svrbež, nelagodnost su simptomi. Dva tjedna sam koristila vagitorije Rojazol i još dva tjedna kremu.

Došla je sljedeća mjesečnica i opet se vratilo. Koristila sam dva tjedna lactogyn oralne i vaginalne kapsule svaki dan. Prije 3 dana sam dobila mjesečnicu i Candida je opet prisutna. Pridržavam se bar zasad antikandida dijete. Molim vas za drugo mišljenje, konkretno sto bih trebala napraviti ili gdje se obratiti da ovo riješim?

Odgovor liječnika: Budući da Vas nisam nikad pregledavao – a u okolnostima koja navodite je to vrlo bitno teško je dati jednoznačan odgovor, no pokušat ću sve malo razjasniti. Prije svega morate znati da je infekcija gljivama u rodnici najčešća infekcija u rodnici žene. Ne radi se o uzročniku kojeg ”negdje pokupite” a nije niti spolno prenosiv (pregled partnera bio je posve nepotreban- nadam se da to nije preporučila kolegica ginekolog).

Radi se o uzročniku koji samo čeka ”svojih 5 minuta”- a to je najčešće kada se poremeti kiselost u rodnici i spolovilu.

Razlika između vanjskih i unutarnjih hemeroida

To si najčešće radite sami u najboljoj namjeri – da sve bude ”sterilno, čisto i mirišljavo” što nam je donijela civilizacija, a to priroda ne trpi. Možda stvari malo karikiram ali iz svakodnevnog iskustva sve je lako moguće vrlo blizu istini. Naime, najčešće se kod svakog, svakodnevnog tuširanja a pogotovo nakon spolnog odnosa, sve temeljito ispere a često se i mlaz tuša okrene u rodnicu da se to učini još temeljitije. Time ništa ne operete nego zapravo isperete kemijski kiseli sadržaj rodnice koji onemogućava rad gljiva i bakterija i rodici (a koje su ondje uvijek prisutne i kemijski kisela reakcija ih drži pod kontrolom!). To dakle ne služi čistoći nego samo ”uzgoju gljiva”. Ako simptomi infekcije postoje tada treba liječiti (još bolje je da se iscjedak pogleda pod mikroskopom). Svi uobičajeni antimikotici koje možete kupiti i bez recepta ( Plimycol, Canesten) djeluju izvrsno. Jedno ili 2 pakovanja (dakle 3 ili 6 ) vaginaleta će biti dovoljno. Ako smetnje postoje i izvana po spolovilu tada se može upotrijebiti i krema. Nakon toga, sljedećih nekoliko mjeseci, svakih petnaestak dana staviti po jedno vaginaletu u rodnicu za profilaksu. Osim toga neki od vaginalnih probiotika npr. Linex lady, Lactogyn – 2 puta na tjedan u rodicu. I ponovno ono što sam rekao na početku – ne ispirati rodnicu!

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo