Jod pomaže u prevenciji raka dojke - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jod pomaže u prevenciji raka dojke

O raku dojke se u današnje vrijeme razgovara više no ikad. Pitanjima nikad kraja… Kako ga otkriti? Spriječiti? Liječiti?

Srećom, prevencija je (za razliku od liječenja)
jednostavna. Ako želite spriječiti rak dojke, trebali biste se okrenuti upotrebi joda. Naime, on je jedan od ključnih
hranjivih minerala koji igra veliku ulogu u prevenciji bolesti.

Jod i rak dojke

mamoUzrokuje li dodavanje joda svakodnevnoj prehrani gušavost? Stručnjaci jasno kažu: ne! Naime, nedostatak joda uzrokuje gušavost, a ne njegova nadopuna. Znanstvena istraživanja potvrđuju ovu činjenicu proteklih 100 godina. Uzrokuje li nedostatak joda rak dojke? Nedostatak ovog minerala zasigurno nije jedini uzrok epidemije karcinoma
dojke koji nas u današnje vrijeme muči više no ikad. Međutim, njegov manjak
igra veliku ulogu kad je riječ o ovoj bolesti. Rak dojke je multifaktorijalna bolest. Dokaz koji povezuje manjak joda i rak dojke je zaista nadmoćan.

Štitnjača dnevno treba oko 6mg joda. Dojke trebaju barem 5mg; to znači da ostatku tijela ostaje 2mg joda. Ta 2mg u dobroj mjeri prelaze preporučenu dnevnu količinu (14x više) koja iznosi 0.15 mg po danu. U svakom slučaju, ovaj bi podatak mogao objasniti zašto su preporučene dnevne količine joda neodgovarajuće i zašto je nužno ne samo procijeniti vlastitu razinu joda, već i dodati pravilan iznos i oblik joda svojoj prehrani. Važno je zapamtiti da je veza između nedostatka joda i raka dojke te fibrocistične bolesti dojke vrlo jaka.

rakStručnjaci vjeruju da je genetska predispozicija za slabi imunološki sustav vrlo snažan faktor rizika za razvoj raka dojke. Jod i hormoni štitnjače (i prirodni i sintetički) obično smanjuju rizik za razvoj ove bolesti.

Kod osoba koje muči nedostatak joda, najveća je količina ovog minerala otkrivena u masnom i mišićnom tkivu. Ako je prisutna pretilost, potreba tijela za mineralom se povećava kako masne stanice tijela zahtijevaju više joda. Kako smo već spomenuli, ženske su dojke glavna lokacija za pohranjivanje joda. Održavanje odgovarajućeg nivoa joda je nužno za osiguravanje adekvatnog djelovanja štitnjače i pravilne izgradnje dojki. Stručnjaci su uvjereni da pravilna razina joda može sniziti učestalost raka dojke i pomoći ženama da nadvladaju ovu bolest.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo