Kako menstrualni ciklus utječe na život i zašto ga svaka žena treba pratiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako menstrualni ciklus utječe na život i zašto ga svaka žena treba pratiti

Žensko tijelo svakih mjesec dana prolazi kroz jedan ciklus stvaranja jajne stanice, potencijala za život, kroz njeno propadanje, krvarenje, pa sve do stvaranja nove jajne stanice pri čemu se ciklus ponavlja.

Ovaj proces poznat je pod nazivom menstrualni ciklus, a zbog hormonalnih promjena u tijelu žena doživljava promjene i na emocionalnom i psihološkom planu, koje mogu biti slabije ili jače izražene. Upoznavanje specifičnosti ženske cikličke prirode, promjena koje ona donosi te usklađivanje sa vlastitim ciklusom pomaže nam da emocionalne promjene budu nježnije i da živimo mirnije.

U posljednje vrijeme sve se više priča o menstrualnom ciklusu i duhovnom i spoznajnom potencijalu koji on ima u životu žene, ako ga odlučimo osviješteno pratiti i uskladiti se s njim. O tome govore mnoge knjige, kao što su Wild Power: Discover the Magic of Your Menstrual Cycle and Awaken the Feminine Path to Power, Moon Time: Harness the Ever-Changing Energy of Your Menstrual Cycle i Red Moon. To su praktična drevna znanja vrijedna za svaku ženu, no nažalost u današnje moderno vrijeme ona su zaboravljena, potisnuta i većini žena nepoznata, pa samim time ovaj proces prolazi „ispod radara“, iako ima veliku važnost i spoznajnu moć za ženu. U ovom članku ukratko ćemo ih naznačiti, a ukoliko vas zanima više o ovoj vrijednoj temi, svakako preporučamo spomenute knjige za one koji žele znati više.

Kada zatražiti psihološku pomoć i koju vrstu terapije odabrati?

Četiri faze koje se smjenjuju kroz menstrualni ciklus mogu se usporediti s godišnjim dobima jer imaju neke sličnosti s njima. Ukratko ćemo proći kroz svaku od faza. Svaka faza ima svoj prirodni, najprikladniji način izražavanja – učenjem i osvještavanjem vlastitog prolaska kroz faze, možemo se uskladiti s onime što priroda od nas traži, tj. uskladiti se sa vlastitom cikličkom prirodom i na taj način opuštenije prolaziti kroz svaku od faza i uživati u onome što svaka od njih donosi. Na taj način postajemo protočne i koristimo najvrjedniji potencijal osvještavanja ciklusa – a to je svjesno otpuštanje viškova iz mjeseca u mjesec na psihološkoj i emocionalnoj, a ne samo fizičkoj razini. Osim toga, prestajemo kontrolirati ili ignorirati prirodni ciklus, zbog čega naš prolazak kroz njega postaje svjesniji, dublji i ljepši.

Prva faza – proljeće

Ova faza počinje prvi dan nakon što završi menstruacija. Ona je slična energiji jutra, obilježava ju buđenje i rast, vrijeme novog početka, entuzijazma. U ovom tjednu počinju rasti razine estrogena i testosterona kako bi se stvorila nova jajna stanica – potencijal za život. Estrogen i progesteron su spolni hormoni koji čine da se osjećamo dobro u vlastitoj koži: koža je čišća, grudi su čvšće, a raspoloženje uglavnom dobro. Snažna je kreativna energija na fiziološkoj razini, a to osjećamo i na psihološkom planu – odlučne smo, ambiciozne, društvene, dinamične. Stvaramo ono što želimo, započinjemo nove projekte i navike, pune smo energije. Ova faza najsličnija je muškoj energiji – visoka je usmjerenost na cilj i imamo dobar fokus te se u pravilu lakše nosimo sa mnoštvom zadataka koje imamo, kao i sa emocionalnim i psihološkim zahtjevima iz okoline. Seksualnost je otvorena, razigrana, zavodljiva. Tijelo treba manje sna, izdržljivije je i ima više snage. Neusklađenost s ovom fazom očituje se na dva načina. Kad je ova faza pretjerano dominantna, može se protezati kroz cijeli mjesec pri čemu žena može biti pretjerano ambiciozna te imati prirodu sličniju muškoj prirodi, koja grabi, dohvaća, osvaja. Kad je ova faza premalo prisutna, žena je u arhetipu žrtve, ne ostvaruje svoje ciljeve i pretjerano se oslanja na druge.

Druga faza – ljeto

Žensko ljeto traje tijekom plodnih dana, najčešće oko četiri dana, a počinje u drugom tjednu menstrualnog ciklusa, kad dolazi do blagog pada razine estrogena i testosterona te porasta progesterona. Žena je u arhetipu majke, hraniteljice, one koja brine, koja se daje okrenuta prema van s ljubavlju i brižnošću. To je idealno vrijeme za konstrukciju, nesebičnost, dijeljenje. U ovoj fazi imamo uzemljenje, fokus i jasnoću zbog čega je to idealna faza za završiti projekte koji stoje. Osjećamo veće suosjećanje, ljubav i podršku za druge, bez prianjanja i kontrole. Seksualnost u ovoj fazi nosi sa sobom i snažan stvaralački nagon. Žena je u ovoj fazi najprivlačnija i sebi i drugima. Ključno je u ovoj fazi je imati vremena za sebe, biti u kontaktu sa sobom i sa prirodom, kako bismo imale dovoljno energije da dajemo drugima. Kad je ova faza optimalno izražena, žene su snažne i samopouzdane. Ako je ova faza pretjerano dominantna kod žene, očituje se kroz arhetip brižnice, kroz pretjeranu potrebu za kontrolom drugih i njihovih postupaka. Ako je nedovoljno izražena, žena izražava arhetip patnice te može biti pasivna, bez ambicije.

Treća faza – jesen

Ova faza počinje nakon plodnih dana i traje sve do početka krvarenja. Obilježava ju ponovni pad razina estrogena, progesterona i testosterona čime počinje priprema za menstrualno krvarenje. U našem tijelu propada neoplođena jajna stanica, što se na psihološkom planu manifestira kao potreba za introspekcijom, okretanjem prema sebi, refleksijom na prethodne faze. Nažalost, često toga nismo svjesne, a svijet od nas očekuje stalnu interakciju, zbog čega nemamo dovoljno vremena za sebe i za refleksiju koju nas naša priroda traži. Često je ovo najdramatičnija faza kod većine žena jer se najteže uskladiti s njom zbog toga što nam društvo ne dopušta okretanje prema unutra, zbog čega u ovoj fazi dolazi do PMS-a (predmenstrualnog sindroma). Emocije mogu biti snažne i zbunjujuće. Seksualna energija u ovoj fazi postaje intenzivna, erotična, ako je u disbalansu može biti prenapadna. Važno je pronaći dovoljno vremena za sebe te razviti rituale koji nam omogućavaju refleksiju na naše misli, emocije i postupke, duboko doživljavanje emocija koje žele biti doživljene te otpuštanje viškova koji nam više ne trebaju.

Četvrta faza – zima

Ova faza počinje s početkom menstrualnog krvarenja i traje sve do njegovog kraja, nakon čega započinje novi ciklus. Hormoni estrogen i progesteron na najnižoj su razini, zbog čega se osjećamo fizički umorno, teško, koža je manje zategnuta i sklonija nepravilnostima. Ovo je faza čišćenja, za koju su nam potrebni mir i tišina. To je vrijeme da dajemo sebi, da se njegujemo i odmaramo, stoga je korisno u ovoj fazi razviti rituale poniranja u sebe i davanja ljubavi sebi, ako što su umirujuće kupke, čitanje, pisanje, provođenje vremena u prirodi. Duhovne tradicije kažu kako je žena u ovoj fazi najmoćnija, a njena intuicija najjasnija. Ako svjesno pristupimo ovoj fazi, čišćenje se ne događa samo na fizičkoj razini već se događa i čišćenje na psihološkom i emocionalnom planu. Uklanjamo stare obrasce i uvjerenja koja nam više ne koriste kako bismo mogle napraviti mjesta za nova.

Zaključak

Usklađivanjem sa svojim ciklusom i svjesnom pristupanju svakoj od faza, žena polako uči prihvaćati sebe u cijelosti i istinski voljeti sebe, čime postaje ženstvena, protočna i moćna. Stoga je od izuzetne važnosti za svaku ženu da osvijesti i prati svoj menstrualni ciklus i usklađuje svoje ponašanje sa zahtjevima prirode koji se očituju kroz promjenu razine hormona u svakoj od faza, kako bismo živjele mirnije, zadovoljnije i ispunjenije.

Put do bogatog i smislenog života: Što morate znati o terapiji prihvaćanjem i posvečenošću

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo