Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti vaginalne infekcije ljeti?

Za mnoge od nas, ljeto znači sunce, more, pijesak i sladoled. No ponekad se protvori u najgoru dnevnu i noćnu moru. Vrijedno je podsjetiti na važne činjenice o očuvanju reprodukcijskog zdravlja.

Genitalne infekcije su česte, a više od 75 posto žena imalo barem jednom u životu, a tijekom ljeta su posebno učestale zbog vrućina i znojenja.

Nekoliko uvjeta je potrebno za rast, umnožavanje i bakterija i njihovo štetno djelovanje na organizam,a to su toplina, vlažnost i smanjena koncentracija kisika.

“Prirodna zaštita od infekcija su stidne dlake koje omogućuju strujanje zraka i sušenje znoja vanjskog spolovila te zaustavljaju mehaničkim putem pristup nečistoći do ulaza u u mokraćnu cijev i rodnicu” ističe prof. dr. Hrvoje Vrčićdr.med.,specijalist ginekologije i opstetricije, Poliklinika Hilarus. Napominje kako je i način odijevanja važan – suknja ili haljina uz pamućne gaćice su idealni odjevni predmeti tijekom ljeta jer omogućuju strujanje svježeg zraka i isušivanje znoja. “Nasuprot tomu, tijesne hlače u kombinaciji s dnevnim ulošcima dovode do ispunjavanja uvjeta za razvoj štetnih uzročnika.”

Depilacija – koju metodu odabrati?

Kako izbjeći infekciju i kako si pomoći?

Kako biste izbjegli infekciju slijedite savjete prof. Vrčića: 

  • Nakon izlaska iz mora ili bazena potrebno se istuširati i obući suhi kupaći kostim.
  •  Dnevni ulošci se tijekom ljeta moraju češće mijenjati.
  • Ako imate menstruaciju povećajte higijenske mjere i uvijek koristite šampon za pranje sa nižim stupnjem pH vrijednosti.
  • Ako ste se odlučili na depilaciju voskom, britvom ili laserom mora se obaviti 24-48 sati prije nego što krenete na bazen ili na plažu. Unutar 24 sata koža je nadražena i ozlijeđena te ju klorirana voda ili morska voda može dodatno nadražiti ili dovesti do infekcije pora u koži.

“Tijekom ljeta gubimo puno tekućine znojenjem. Zato je potrebno uzimati veću količinu tekućine. Nije dobro uzimati zaslađena ili gazirana pića. Vrijedno je uzimati i jogurt bez šećera radi obnove normalne crijevne flore.” upozorava prof. Vrčić.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo