Mogu li neredovite mjesečnice izazvati ciste na jajniku? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mogu li neredovite mjesečnice izazvati ciste na jajniku?

Svaka se žena, barem jednom tijekom života, susrela s neredovitom mjesečnicom. Zašto dolazi do ove pojave? Odgovor smo potražili kod mr. sci. Darka Husara, spec. ginekologije i porodništva.

Naš sugovornik pojašnjava da se uzrok kašnjenja menstruacije krije u izostanku ovulacije u menstruacijskom ciklusu, što se svakoj ženi može dogoditi s vremena na vrijeme. Pojava cista na jajniku je posljedica tog zbivanja.

l                        mr. sci. Darko Husar

“Ovulacija je zapravo prskanje folikula, odnosno ciste promjera oko 22 mm (koliko ona u tom trenutku uobičajeno iznosi) unutar koje je sazrela jajna stanica. Ukoliko se to povremeno ne dogodi, taj folikul ne prsne nego se pretvori u tzv. folikularnu cistu koja još obično malo poraste i dosegne promjer 3-5 cm. Ukoliko se unutar folikularne ciste pojavi i oskudno krvarenje, što je dosta često, tada sadržaj ciste na ultrazvučnom pregledu postane ”paučinast”. Ukoliko cista brže raste, to može izazvati bolove u predjelu jajnika, budući da je jajnik okružen čvrstom, zaštitnom čahurom koju taj brži rast ciste isteže, a to uzrokuje bolove”.

Ukoliko i vas muče problemi povezani s neredovitom mjesečnicom i cistama, predlažemo da se obratite našim ginekolozima suradnicima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo