Zdravlje

Zdravlje

Mršave djevojčice sklonije raku dojke

Alarmantni podaci objavljeni u časopisu Breast Cancer Research otkrivaju kako su mršave sedmogodišnje djevojčice izložene većem riziku od razvoja karcinoma kasnije u životu!

undefined“Naše otkriće pokazuje da su krupnije sedmogodišnje djevojčice izložene manjem riziku za razvoj raka u postmenopauzalnom periodu života. Iako je snažno povezana s drugim poznatim čimbenicima rizika kao što su dob, prva menstruacija, indeks tjelesne mase u odrasloj dobi i gustoća tkiva u grudima, tjelesna građa u dobi od sedam godina ostaje značajan zaštitni faktor od karcinoma” izjavila je dr. Jingmei Li sa švedskog instituta Karolinska.

Tjelesna građa u dobi od sedam godina određuje kancerogene karakteristike, posebice status estrogenskih receptora.Tako upravo krupnija građa kod sedmogodišnjih djevojčica ima posebnu zaštitu od negativnih kancerogenih receptora estrogena. Na koji su način znanstvenici došli do ovakvog zaključka? Kako bi procijenili rizik za razvoj karcinoma istraživači su, između ostalog, pomno promatrali ženine fotografije iz djetinjstva.

“Mnogima će činjenica da krupnija građa u djetinjstvu može smanjiti rizik od raka dojke, činiti pomalo čudnom jer su istraživanja pokazala kako veća porođajna težina i visoki indeks tjelesne mase u odrasloj dobi povećavaju rizik od karcinoma”, naglasila je dr. Jingmei Li.

Iako znanstvenici još uvijek nisu otkrili koji mehanizam upravlja ovim zaštitnim učinkom, liječnici se slažu kako je tjelesna građa u djetinjstvu potencijalno korisna u prevenciji zloćudne bolesti. Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva oko 2300 žena, a umire preko 800 žena.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo