Zdravlje

Zdravlje

Od raka dojke mjesečno umre 75 žena

Shutterstock

Udruga SVE za NJU pokrenula je nacionalnu javnozdravstvenu kampanju Ružičasti listopad s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda, kojom žele senzibilizirati učenike srednjih škola kako bi svojim mamama prenijeli ovu važnu poruku.

Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled. U većini slučajeva karcinom koji je otkriven u ranom stadiju može se uspješno izliječiti.

Ružičasti listopad je kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da je upravo u mlađoj dobnoj skupini sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena.

Vodeći se time, odlučili smo pokrenuti projekt namijenjen upravo tim ženama, mlađim od 50 godina kojima će djeca donijeti edukativni letak “Mama, budi zdrava”. Uvažavajući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju, pozvali smo na suradnju društva Crvenog križa koja će u tome pomoći, naglašavaju u Udruzi.

Projekt će biti proveden u 22 grada u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku HZJZ-a i društva Hrvatskog Crvenog križa.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo