Zdravlje

Zdravlje

Prerana insuficijencija jajnika: Koliko znate o stanju koje nastupa prije 40. godine? Prepoznajte simptome

Shutterstock

Svjetski dan menopauze se obilježava svake godine 18. listopada. Namjera je poboljšati svjesnost o zdravstvenoj problematici koju donosi menopauza.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana menopauze je prerana insificijencija jajnika, odnosno prerano iscrpljenje funkcija jajnika (Premature Ovarian Insufficiency, POI). Posljedice POI su umanjena plodnost, narušena seksualnost, te dugotrajne posljedice po zdravlje kostiju, kardiovaskularno zdravlje i kogniciju.

Prim. Ljerka Eljuga otkriva “glavne krivce” koji mogu dovesti do raka

POI je stanje smanjenog broja jajnih stanica, a nastupa prije 40-te godine života. Uzrok je najčešće nepoznat, a od poznatih dominiraju genetski činitelji, infekcije (npr. zaušnjaci) , autoimune bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde te medikamentozni i kirurški tretmani (kemoterapija, neke ginekološke operacije). 

Najčešći su simptomi neredovita krvarenja ili potpuni prestanak krvarenja, a posebna je pozornost potrebna kod djevojčica/djevojaka u kojih se krvarenje nikada niti ne pojavi. Drugi mogući simptomi su valovi vrućine, noćna znojenja, nesanice, promjene raspoloženja, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice, bol pri spolnom odnosu. Neredovita krvarenja treba istražiti čim ranije kako se ne bi propustila pravovremena dijagnoza.

Iako ne u potpunosti, POI značajno utječe na mogućnost zanošenja vlastitim jajnim stanicama.

Ako se ne liječi, POI značajno utječe na tjelesno i emocionalno zdravlje, te u konačnici na zdravlje srca, kostiju i mozga. Navedeni zdravstveni rizici mogu se uspješno otkloniti hormonskim liječenjem.

Terapijske mogućnosti

Od vitalnog je značaja optimizirati prehranu, tjelesnu aktivnost  i mentalnu higijenu. Obzirom na emocionalne posljedice, dobro je došla i potrebna je  psihološka pomoć.
Psihološki i emocionalni simptomi mogu se uspješno liječiti hormonskim pripravcima, hormonskim formulama koje su potpuno identične onima koje proizvodi jajnik (estrogen, progesteron, testosteron) ili kombinirani oralnim kontraceptivima koji see koriste bez uobičajene pauze.

Pitali smo ginekologe zašto su odlučili postati baš – ginekolozi. Evo njihovih odgovora

Hormonsko se liječenje propisuje barem do dobi u kojoj uobičajeno nastupa menopauza. Problematiku plodnosti i terapijske mogućnosti  (npr. donacija jajnih stanica) najbolje je raspraviti u specijaliziranim centrima za potpomognutu oplodnju. Mogućnosti za potpomognutu oplodnju se razlikuju diljem svijeta, a ovise o kulturološkim, religijskim, legalnim i ekonomskim okolnostima.

Kratke informacije o problematici POI

  1. Mlađi ste od 40 godina, a krvarenja su postala neredovita? Neredovita krvarenja ili njihov potpuni izostanak mogu biti simptomi POI.
  2. Koji su drugi simptomi? Valovi vrućine, noćna znojenja, nesanice, promjene raspoloženja, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice
  3. Kada nastaje POI? POI nastaje kada se istopi rezerva jajnih stanica prije navršene 40. godine života.
  4. Koji je uzrok POI? Kod većine žena uzrok je nepoznat.
  5. Saznanje o POI može značajno narušiti vašu emocionalnu ravnotežu pa je važno konzultirati specjalistu za mentalno zdravlje.
  6. Mogu li se simptomi POI liječiti? Da! Simptomi se uspješno otklanjaju hormonskim liječenjem, zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i postizanjem emocionalne ravnoteže.

Uz razgovor o mogućem obiteljskom opterećenju, liječnik će vas uputiti na laboratorijsku obradu koja uključuje analizu razine folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i estrogena. Testove treba ponoviti nakon 6 tjedana. Visoke razine FSH i niske estrogena su vjerojatan dokaz za POI.

Koje su dodatne mogućnosti liječenja? Prioritet je zdrava prehrana, tjelovježba i mentalno zdravlje.

Kontaktirajte vašeg liječnika za dodatna pojašnjenja. 

Za dodatne informacije posjetite stranicu www.imsociety.org.

Ovi simptomi ukazuju da vam se bliži menopauza – obratite pažnju!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo