Starenje, visoki tlak, pretilost i konzumacija alkohola pridonose većim izgledima obolijevanja od gihta, pokazalo je istraživanje.
Giht je česta i bolna upala zglobova uzrokovana prekomjernim nakupljanjem kristala mokraćne
kiseline u zglobovima.
Američki su istraživači prikupili podatke gotovo 2.500 žena i preko 1.950
muškaraca u 40-im godinama, koji na početku nisu bolovali od bolesti kraljeva,
kako se još giht naziva. Ponovo su se susreli s ispitanicima 28 godina poslije
i ustanovili 04 slučaja gihta kod žena i 200 kod muškaraca.
Faktori rizika povezani s većim izgledima za razvijanje gihta kod žena su
starenje, pretilost, konzumacija alkohola, korištenje diuretika, te visoki
tlak, tvrde stručnjaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu. Također, na
razvoj bolesti mogu utjecati i debljanje, loša funkcija bubrega, određeni
lijekovi ili prehrana bogata purinima.
Žene sa serumom mokraćne kiseline većim od 8 mg/dL su izložene 46 puta većem
riziku razvijanja gihta u odnosu na ispitanice čija je razina bila manja od 5
mg/dL. Međutim, povezanost između količine mokraćne kiseline i gihta bila je
značajno niža kod žena, nego kod muškaraca.
Liječenje gihta uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi
jave, te propisani lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost,
upalu i bolove.
Giht se također može spriječiti promjenom životnog stila i
prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine i
inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema
gihtu.
K. Horvat