Zdravlje

Zdravlje

6 zdravstvenih problema koje mogu uzrokovati krajnici

Krajnici (lat. tonzile) su male nakupine tkiva, a nalaze se na stražnjoj strani usta, u ždrijelu. Oni su dio imunološkog sustava i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.

Koja zdravstvene probleme mogu uzrokovati krajnici?

Iako sve više istraživanja govori u prilog tome kako se krajnike treba operirati, ako ste vi odlučili da to nije pametna odluka, ovo su stanja koja mogu nastati zbog krajnika.

1. Anginu

Gnojna angina ili upala krajnika (tonzilitis) vrlo je česta bolest, osobito u djece. Pojavljuje se kao bolna i gnojna upala grla uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom, uz prateće simptome poput povišene tjelesne temperature, glavobolje, bolova u zglobovima i malaksalosti. Grlobolja je osobito izražena pri gutanju. Krajnici su obično crveni i otečeni, s “gnojem” odnosno iscjetkom koji izgleda poput bijelih točkica, a nerijetko angina uzrokuje i povećanje vratnih limfnih žlijezda. Ukoliko su simptomi jaki, obavezno se javite liječniku.

2. Natečene limfni čvorovi

Limfni čvorovi su krucijalana komponenta limfnog sustava u tijelu, a pomažu organizmu da se obrani od infekcija. Krajnici mogu uzrokovati njihovo oticanje a može doći do upala i infekcija.

4. Žute ili bijele mrlje na jeziku 

Upala grla (angina) može uzrokovati sakupljanje gnoja na tkivu krajnika, pa možete primijetiti bijele ili žute mrlje na jeziku i grlu. Ove nakupine gnoja mogu uzrokovati oticanje, iritaciju i upalu krajnika. Takvi simptomi mogu vas ometati pri gutanju ili govoru.

5. Loš zadah

Uz bilo koju vrstu upala grla se može vezati za neugodan zadah. Za to su zaslužne bakterije koje se rasprostrane po usnoj šupljini.

6. Groznica

Kao reakciju na upalu krajnika, vaše tijelo može razviti groznicu. Groznica je odgovor imunološkog sustava organizmu da pomogne i spriječi širenje infekcije. Možete osjetiti i bolove u glavi i umor.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Vrste upale grla i kada se javiti liječniku

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo