Zdravlje

Zdravlje

Roditi carskim rezom: opasno i nepoželjno!

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2012. godini je bilo 7.749 carskih rezova što pokazuje porast u odnosu na prethodnu godinu (u 2011. godini 7.213 carskih rezova). Trend operativnog dovršenja poroda u većini zemalja raste.

O problemu porasta carskih rezova razgovarali smo s mr. sci. Darkom Husarom dr. med, spec. ginekologije i porodništva iz privatne ginekološke ordinacije iz Zagreba.

dr. med. Darko Husar

1. Odlučuju li se danas žene sve češće na carski rez?

U današnjim ”ženskim razgovorima” se sve češće može čuti mišljenje kako bi bilo najbolje ne mučiti se vaginalnim porodom koji je maltretirajući, bolan i dugotrajan nego ”lijepo treba sve elegantno dovršiti carskim rezom” što je bezbolno i gotovo u trenutku. Razvitkom medicine i kirurških tehnika i carski rez se kao operativna metoda dovršenja trudnoće razvijao, usavršavao i time postajao manje rizičan i sigurniji kako za majku tako i za dijete. No to je zapravo samo ”jedna strana medalje” ima i ona druga, a to je da se ipak radi o operativnom zahvatu koji ima moguće komplikacije i za majku i za dijete.

2. Koje su moguće posljedice za majku i za dijete ?

Gledajući sa najdrastičnijeg aspekta, a to je smrtnost rodilja ona je i dalje ( bez obzira na to što su brojke u razvijenim zemljama svijeta pale na vjerojatno donju moguću razinu ) 5-10 puta više nakon carskog reza nego nakon prirodnog, vaginalnog poroda. Mnogostruko je veća i mogućnost infekcije operativne rane na trbuhu nakon carskog reza nego je to kod vaginalnog poroda čak i uz učinjenu epiziotomiju. Premda se čini nemogućim i kod carskog reza može doći do oštećenja djeteta!

3. Koliko traje oporavak nakon carskog reza?

Kakav god bio vaginalni porod, a uz današnje stanje opstetričke prakse on nikada neće trajati više od desetak sati od prvih trudova, rodilja je najčešće već 2. ili 3. dan poslije poroda “zdrava žena”.

Kod carskog reza nema bolnog poroda, ali postoperativni bolovi nakon reza na trbuhu, te nemogućnost kretanja i potrebe za tuđom pomoći, mnoge žene (koje su probale oba načina dovršenja trudnoće) opisuju neprijatnijim, a on svako traje duže nego nakon vaginalnog poroda. Za potpuni oporavak nakon carskog reza vjerojatno treba i 10-14 dana u odnosu na svega nekoliko dana nakon vaginalnog poroda. 

4. Koje su apsolutne indikacije za carski rez?

Svega je nekoliko apsolutnih indikacija za carski rez i one se nikada ne mijenjaju već više od praktično stotinu godina, a to su sužena zdjelice rodilje kada dijete ne može proći van iz porođajnog kanala, zatim poprečni položaj djeteta te predležeća posteljica (placenta praevia) . Kod apsolutnih indikacija za carski rez ne učiniti taj zahvat znači smrtnu presudu ili za majku ili za dijete, a najčešće za oboje. Sve ostale indikacije za carski rez su relativne, a u posljednje vrijeme govorimo i o proširenim indikacijama. Naravno da je liberalizacija indikacija- relativnih a u posljednjih desetljeća sve proširenih za carski rez dovela do znatnog pada dužine trajanja poroda i posljedično do smanjenja porođajnih oštećenja i za majku i za novorođeno dijete.

Sve to dovelo je do paradoksa da su se u nekim rodilištima odnosno zemljama (USA, Brazil, Čile ) i do 80 posto porođaja dovršavalo carskim rezom. Naravno, sa stanovništva komplikacija je to postalo kontraproduktivno te je posljednjih godina došlo do pada postotka poroda dovršenih carskim rezom i danas se ta brojka kreće oko 25 posto. Brojke u Hrvatskoj variraju od godine do godine no uobičajeno se u većim centrima kreću oko 20 posto.

Danas više praktično nitko neće voditi porod zatkom vaginalno, također carski rez će učiniti kod klinički na prvi pogled velikog djeteta, a nitko neće niti dopustiti za žena provede u rađaonici duže od osam sati, kao što će vrlo vjerojatno i na početne patološke promjene na CTG-u ukoliko porod neposredno ne predstoji sve odmah završiti o operativnoj dvorani.

5. Je li se zbog napretka u medicini ipak smanjio broj oštećenja uzrokovanih porodom?

Naravno, takav liberalizirani pristup je doveo do znatnog poboljšana perinatalnih rezultata odnosno smanjenja oštećenja novorođenčadi i po tome se Hrvatska danas ubraja među najbolje zemlje Europe i sa ponosom kao struka možemo reći kako ništa ne zaostajemo za razvijenim svijetom. Smanjio se time i broj oštećenja uzrokovanih porodom na zdravlje rodilja. Ono što je danas ”vruća tema” na stručnim skupovima je indikacija za carski rez na zahtjev rodilje, a bez medicinske indikacije, čega je sve više, jer u laičkim krugovima medicina je danas svemoguća i svi iz bolnice odnosno rađaonice idu kući sretni živi i zdravi. Ukoliko nije tako netko je kriv … i to jako… što na žalost ne mora biti jer naš opstetrički posao u užem smislu nikada nije do kraja predvidiv. U sudskom medicinskom smislu je indikacija za carski rez samo na zahtjev rodilje, ukoliko se ne ”izmisli” neka relativna medicinska indikacija što bude alibi za zahvat, u slučaju stvarnih medicinskih komplikacija do kojih može doći (premda one nisu česte) teško obranjiva.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo