Sretna trudnica - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sretna trudnica

Trudnoća je, kažu oni koji su je prošli, najsretnije razdoblje u životu svake žene. Tijekom ovog razdoblja koje traje 10 lunarnih mjeseci, 40 tjedana odnosno 280 dana, trudnice trebaju biti posebno oprezne kako bi na svijet donijele zdravu bebu.

Stoga je tijekom trudnoće neophodno obratiti pažnju na nekoliko ključnih detalja:

Pazite na prehranu!
Iako se često kaže da trudnice ‘jedu za dvoje’, stručnjaci tvrde drugačije. Trudnice u organizam ne bi trebale unositi više od 200 kalorija dnevno, a prehrana se treba bazirati na kvalitetnim namirnica, bogatima vitaminima i mineralima. Preporuča se, dakle, crni kruh, integralna riža, krumpir, voće i povrće, mahunarke, mliječni proizvodi, riba, teletina i piletina, a obroci trebaju biti raspoređeni u tri glavna obroka i dva međuobroka. Naravno, nužan je i adekvatan unos tekućine. Pritom se treba držati vode, čajeva i prirodnih sokova, a izbjegavati kavu, gazirane i slatke napitke. Uobičajeno je da trudnice tijekom trudnoće dobiju oko 12 kilograma.

trudnica pilatesKretanjem do vitalnosti!
Trudnoća ne bi trebala izgovor za lijenost! Zdrave trudnice trebaju se normalno kretati i šetati na svježem zraku, a preporuča se i plivanje te specijalizirane vježbe. Kretanje potiče cirkulaciju i sprječava zatvor, a važno je i za psihičko stanje buduće majke. Što se tiče sunčanja, ono nije izrijekom zabranjeno, ali trudnice se trebaju kloniti najjačeg sunca, izlaske obavljati ujutro ili poslijepodne, te koristiti kremu za odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Udobnost odjeće prije estetike!
Odjeća trudnica treba biti prije svega udobna, jer onda ne ometa cirkulaciju i probavu. Što se obuće tiče, najbolje su cipele od prirodnih materijala, a potpetice ne bi smjele biti više od tri centimetra. Ukoliko je potrebno, u obuću se može staviti i ortopedski uložak koji olakšava hod.

Zabranjeno – pušenje, alkohol, stres!
Trudnice trebaju izbjegavati stresne i konfliktne situacije, dovoljno se odmarati i kvalitetno spavati. Promjene raspoloženja uobičajena su pojava u trudnica, te zahtijevaju uvažavanje i strpljenje okoline. U trudnoći su zabranjeni pušenje i alkohol, a prije korištenja bilo kakvih lijekova, buduće majke trebaju se konzultirati s liječnikom.

Trudničke vježbe za lakši porod!

Tijekom trudnoće nužne su redovite kontrole kod ginekologa, a naodmet nije ni pohađanje tečaja za trudnice. Na takvim, specijaliziranim tečajevima trudnice se psihički i fizički pripremaju za porođaj. Pripreme takve vrste skraćuje porođaj, čine ga manje bolnim, a žena je mirnija i bolje surađuje s liječnikom. Također je manja napetost i strah od nepoznatoga, a time i za dijete rizik od poroda.

Katarina Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo