Zdravlje

Zdravlje

Štetan i neugodan pregled? Onkologinja razbija 3 najčešća mita o mamografiji

Shutterstock

Ako mislite da ne morate na ultrazvuk dojke jer ste obavili mamografiju – u krivu ste….

Rak dojke nije bolest starijih, iako je najveći postotak obolijevanja između 50-e i 70-e godine života (50 posto), ali ne znači da i mlađe žene, a pritom se misli na one mlađe od 30, mogu oboljeti od karcinoma dojke. Od 25-40 godine obolijeva ih oko osam posto, a isto tako se postotak smanjuje kod osoba starijih od 70 godina, ali ne smije se zaboraviti da se i u dobi iza 80. godine može pojaviti bolest. Svi ovi podaci ukazuju na važnost redovitih, preventivnih pregelda.

Što je važno znati i mamografiji pojašnjava jedna od najboljih stručnjakinja, prim. mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije,

Istina ili mit?

1. Potreban i ultrazvučni pregled

Zabluda je žena koje se redovito javljaju na preventivne mamografske preglede u tome što misle da je ta metoda dovoljna i 100 posto sigurna. Međutim, mnoge pacijentice koje su u dobi kada se mamografija radi (iza 40. godine) trebale bi dodatno napraviti i ultrazvučni pregled, a osobito se to odnosi na osobe koje imaju gusto žljezdano tkivo jer nalaz može biti lažno negativan. Kada je nalaz apsolutno uredan, pacijentica smatra da nema potrebe javljati se na ultrazvuk. Ali ako nakon nekoliko mjeseci napipa čvor za koji se utvrdi da je riječ o karcinomu, naravno da mnogima nije jasno kako je to moguće, upozorava prim. dr. sc. Ljerka Eljuga.

Prim. Ljerka Eljuga otkriva “glavne krivce” koji mogu dovesti do raka

2. Nije štetna metoda

Neke se pacijentice ne žele javljati na mamografiju jer misle da je štetna metoda, što je apsolutna zabluda. Smatraju da će ovim pregledom dobiti jaku dozu zračenja i tako naštetiti zdravlju, ali napominjem kako nove generacije mamografa, a u većini su ustanova novi aparati koji puno manje zrače od nekadašnjih i neće nanijeti štetu, već mnogima donijeti korist. Pritisak koji se osjeti kod mamografije nije štetan – a i to je nekim ženama razlog da se ne odazivaju na mamografske preglede jer će dobiti rak.

3. Nelagoda pri pregledu

Pregled nije uvijek i svakome ugodan jer se zbog kvalitete slike dojka mora pritisnuti između dvije ploče. Nelagoda pri pregledu može biti povezana i uz osobu koja radi mamografiju, a nije dala potrebna objašnjenja. Strah nije nikako razlog za preskakanje ovog pregleda. Pregled traje vrlo kratko, u pitanju su sekunde, važno se pravilno namjestiti, surađivati s osobom koja radi pregled i slušati upute. Nekoliko sekundi potrebno je zadržati se u malo neudobnom položaju i sve je začas gotovo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo