Stvarne žene otkrivaju što im je draže: tamponi, ulošci ili menstrualne čašice! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Stvarne žene otkrivaju što im je draže: tamponi, ulošci ili menstrualne čašice!

U posljednje vrijeme na tržištu se nalazi toliko vrsta higijenskih uložaka, tampona pa čak i menstrualnih čašica, a mi smo odlučili pitati žene, što zapravo koriste i zašto

Ulošci, tamponi ili menstrualne čašice? Pitali smo tri žene koji je njihov omiljeni proizvod, zašto ga koriste te koje su njegove prednosti i mane. 

Antonija (25) – tamponi

– Tampone koristim već pet godina. Počela sam ih koristiti na moru kad su mi ulošci išli na živce. Ranije ih nisam koristila iz straha da će mi procuriti/boljeti me stavljanje – priznaje Antonija. 
“Ne volim uloške jer se, kad ih nosi, osjećam kao da imam pelene. Nisu mi praktični i ne pružaju mi osjećaj “nesputanosti”, kao što je to riječ s tamponima. Kad njih nosim, kao da nemam ništa. Jedino od uložaka što koristim je tanki dnevni uložak, njega stavim “za svaki slučaj”. Ipak, po noći ne nosim tampone, već stavim uložak.”

Antonija kaže da svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. 

– Ponekad mi se zna dogoditi da me “više” boli trbuh kad ih nosim, no ne znam radi li se tu o tamponima ili sam ja jednostavno sebi to zamislila. 

A što misli o najnovijim menstrualnim čašicama?

– Čula sam samo pozitivne stvari o menstrualnoj čašici, no nisam sigurna da bih se baš sama odvažila koristiti je. Nekako se smatram nespretnom za to i živciralo bi me vrijeme prilagodbe jer je svaka žena rekla kako joj je trebalo neko vrijeme da se na to nauči. Ipak, tko zna, možda je nekad i isprobam – kaže. 

Dobre strane tampona Antoniji su te što se osjeća nesputano, praktični su, gotovo pa nikad nema straha od “curenja” i uopće ih ne osjeća. Negativna je stvar što ih se treba zbilja često mijenjati, a to nije baš uvijek praktično, osobito kad WC nije pri ruci. 

Laura (28) – ulošci

– Oduvijek nosim samo uloške, a u posljednje vrijeme one s pamučnom presvlakom jer su mnogo zdraviji. Imam osjetljivu kožu pa mi oni plastični ulošci znaju iziritirati kožu – ispričala je. 

Laura priznaje kako se prije doslovno bojala tampona.

– Mislila sam da ih neću znati dovoljno dobro umetnuti ili da će mi menstruacija procuriti po gaćama. No onda sam počela koristiti mini tampone koje sam umakala u prirodno ulje zbog ginekoloških smetnji i shvatila sam kako oni uopće nisu toliko strašni. Sada tampone koristim zadnji dan menstruacije kad mi se više ne da mijenjati uloške. 

Ipak, priznaje Laura, neće prijeći na tampone jer misli kako žene krvare kako bi to “izbacile” iz sebe i misli da nije toliko zdravo da to “ostaje” unutra. 

Mateja (28) – menstrualna čašica

Mateja menstrualnu časicu koristi šest ili sedam mjeseci i vjeruje da je to najzdraviji odabir, a evo zašto…

– Nije tretirana pesticidima poput pamuka (i plastike) na ulošcima i tamponima, izrađena je od silikona medicinske kvalitete i ne postoji opasnost TSS-a. Otkad ju koristim menstruacijama mi traje kraće i manje boli – tvrdi. 

Koristi je i preko noći. 

– Na one “teže” dane tijekom noći ispod nosim i pamučni uložak, za svaki slučaj. Prije sam to radila češće, sada sve rjeđe i rjeđe.

Pitali smo je kako da je prestala koristiti uloške i tampone?

– Bila sam znatiželjna, a zatim se ispostavilo da mi se čašica više sviđa. Udobija je, više je higijenska i nakon malo prakse, i praktičnija od ostalih metoda – ispričala je. 

Koje su dobre, a koje loše strane menstrualne čašice? 

– Može se neprekidno nositi do 12 sati, kupi se jednom i ako je kvalitetna, traje i do 10 godina, nema nikakvih neugodnih mirisa, posebno za vrijeme vrućina, super je za one nesretnice koje menstruacija ulovi za vrijeme godišnjeg jer se s njom kupaš bez brige i pameti i ne moraš ju mijenjati nakon kontakta s vodom, nije tretirana nikakvim kemikalijama i pesticidima poput uložaka i tampona, većina ih je izrađena od medicinskog silikona te se sterilizira umakanjem u kipuću vodu, a kada se dobro umetne, uopće se ne osjeća. Loše su strane to što treba neko vrijeme da se uhodaš u taj proces umetanja, namještanja i mijenjanja čašice. Sve ide metodom pokušaja i pogreške i treba znati slušati svoje tijelo. Ako imaš obilnije menstruacije, onda to zahtijeva i češće mijenjanje čašice (na poslu, vani itd.) što traži sigurnu ruku i puno prakse 😉 S vremenom čovjek nauči sve pa i to – rekla nam je Mateja.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo