Sve više žena odstranjuje i zdravu dojku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sve više žena odstranjuje i zdravu dojku

Sve se više žena odlučuje na odstranjivanje zdrave dojke nakon dijagnosticiranja karcinoma.

Međutim, postoje mali dokazi koji potvrđuju da je taj postupak uistinu koristan za poboljšanje preživljavanja, kažu autori istraživanja. Oni su željeli utvrditi u kojoj su se mjeri, između 1995. i 2005. godine žene odlučivale za tzv. profilaktičku mastektomiju.

Profilaktičko odstranjenje ne-kancerogene dojke ili policističkih jajnika i anti-estrogeno liječenje može sniziti rizik za razvijanje raka dojke, tvrde autori studije.

Rak dojkeKod žena s dijagnosticiranim rakom dojke, učestalost odstranjenja suprotne dojke, poznate kao kontralateralna mastektomija, više se nego udvostručila tijekom tog perioda i to sa 5.6 posto u 1995. godini na 14.1 posto u 2005. godini.

Žene koje su obavile preventivnu mastektomiju u drugoj dojci bile su mlađe od prosječne dobi žena koje su bile podvrgnute terapijskoj mastektomiji.

“Nema čvrstih dokaza koji potvrđuju da će kontralateralna profilaktička mastektomija koristiti u preživljavanju, kazao je dr. Shawna Willey, direktor Centra za rak dojke iz Washingtona. Taj postupak za žene predstavlja slamku spasa za koju se čvrsto drže nakon šokantne objave da boluju od raka dojke, zaključio je.

Istraživanjem je otkriveno da je postotak preventivne mastektomije kod žena kojima nije postavljena dijagnoza, ali koje imaju nasljedni obitelji faktor, ostal relativno nizak.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo