Zdravlje

Zdravlje

Trudnička hiperemeza – sve što morate znati o ovoj tegobi

Mučnina i povraćanje muče i do 80% trudnica. Simptomi su najčešći i najjači tijekom 1. tromjesečja odnosno u prvih 12 tjedana trudnoće i potom postepeno prestaju kod velike većine trudnica.

Premda se često rabi izraz »jutarnja mučnina«, mučnina, povraćanje ili oboje se tipično mogu pojaviti u bilo koje doba dana. Simptomi mogu sezati od blagih mučnina i rijetkog povraćanja 1-2 puta na dan što je najčeše slučaj do jakih, neprestanih mučnina i brojnih povraćanja što stručno zovemo hyperemesis gravidarum.

Hyperemesis gravidarum (trudnička hiperemeza, je trajno, jako, trudnoćom uzrokovano povraćanje koje izaziva dehidraciju, često s poremećajem elektrolita, ketozom i mršavljenjem.

Uzroci mučnina i povraćanja

Uzrok (odnosno vjerojatno se radi o više uzroka) mučnine i povraćanja u ranoj trudnoći nije poznat, premda vjerojatno ulogu imaju metabolički, hormoski ali i psihološki čimbenici (mučnina i povraćanje u trudnoći ne postoji u primitivni društvima, samo u razvijenoj civilizaciji !) Ključnu hormonsku ulogu igra estrogen, jer su njegove razine u bolesnica s trudničkom hiperemezom povišene. Mučninu i povraćanje tako često vidimo u višeplodnim trudnoćama kod kojih postoji viša razina estrogeih hormona u cirkulaciji trudnice. Ponekad mučninu izazivaju vitaminski pripravci za uzimanje u trudnoći koji sadrže željezo.

14 važnih pitanja koja se sramite postaviti ginekologu

Do povraćanja u ranoj trudoći može doći i uslijed mnogih poremećaja nevezanih za trudnoću što nam znade zadavati dijagnostičke probleme. Česti uzroci akutnog abdomena (npr. upala slijepog crijeva ili upala žučnjaka) se mogu pojaviti i u trudnoći, te biti praćeni povraćanjem, ali je glavna tegoba tada uglavnom bol a ne povraćanje. Slično tome, neki neurološki poremećaji (npr. migrena, krvarenje u središnjem živčanom sistemu , povišenje intrakranijalnog tlaka) mogu biti praćeni povraćanjem, ali je glavna tegoba tada glavobolja ili drugi neurološki simptomi a ne samo mučnina ili povraćanje.

Može li žena zatrudnjeti nakon dijagnoze neplodnosti?

Vjerojatnost da je povraćanje povezano s trudnoćom je veća ako počinje tijekom 1. tromjesečja, ili ako traje ili se ponavlja tijekom nekoliko dana do tjedana, ako nema bolova u trubuhu i ako nema simptoma ni znakova zahvaćanja drugih organskih sustava. Ako se čini da je povraćanje povezano s trudnoćom, a jako je (odnosno, često, dugotrajno ili praćeno dehidracijom), u obzir dolaze trudnička hiperemeza .

Pretrage su potrebne bolesnicama s jakim povraćanjem, znakovima dehidracije ili i jednim i drugim. 

Kako ublažiti?

Povraćanje povezano s trudnoćom se može ublažiti čestim uzimanjem pića ili hrane (5 do 6 malih obroka na dan), ali se smije jesti samo blaga hrana (npr. keksi, bezalkoholna pića, banane, riža, sok od jabuke, suhi toast). Može pomoći uzimanje obroka prije ustajanja. Ipak, glede prehrane treba kazati da ove česte, čini se razumne, i očekivane preporuke za prehranu ne djeluju već si trudnice same određuju najbizarnije odabire i kombinacije hrane i vjerojte – budu djelotvorne i donesu olakšanje( često mi kažu kakone smiju niti kazati svojoj okolini što su i kako jele ). Ukoliko se u tim prvim tjednima i izgubi nekoliko kilograma na težini ne treba očajavati jer će se se sve to u slijedećim tjednima brzo nadoknaditi. Ako se sumnja na dehidraciju (npr. zbog trudničke hiperemeze) potrebna je ponekad i hospitalizacija radi korekcije tekućina i elektrolita. Mučnine, povraćanje, gubitak na težini a ponekad i hospitalizacija radi korekcije tekućina i elektrolita u pravilu nemaju nikakvog štetnog djelovanja na trudnoću i ona se u pravilu uredno i dobro razvija.

Rak vrata maternice – prevencija, dijagnoza i liječenje

Ljekovi za liječenje mučnine se mogu pokušati primijeniti za ublaživanje mučnine i povraćanja u 1. tromjesečju, ali uobičajeno nisu pretjerano djelotvorni. Ðumbir (npr. kapsule đumbira 3 ili 4 puta dnevno, lizaljke od đumbira- to u Hrvatskoj nije baš lako pronaći i to se obično prepisuje iz stranih publikacija no neke trudnice ih nabave), akupunktura, narukvice protiv bolesti vožnje i hipnoza mogu pomoći, kao i zamjena vitaminskog pripravka za trudnice s pripravkom vitamina za djecu, u obliku tableta za žvakanje, uz dodatak preparata folne kiseline koji neće pogoršati mučninu.

I, na kraju kazat ću ono što kažem svakoj svojoj trudnici sa ovim tegobama u ranoj trudnoći a to je da paradoksalno što se ona lošije ( ja uobičajeno upotrijebim izraz ”šugavije”) osjećala to je zapravo znak da je sa trudnoćom sve u najboljem redu i da se ona zapravo uredno razvija i da sve ide u pravom smjeru.

Često kada to izgovorim me gledaju sa i slušaju sa nevjericom. Ipak mnoge se sjete mojih riječi (pogotovo kada sve prođe). Ipak te riječi trudnicama često budu pomoć, utjeha i ohrabrenje da prebrode ovo neprijatno razdoblje.

Također treba se osvrnuti i na trudnice koje nemaju nikakvih smetnji u ranoj trudnoći , a kojih je zapravo manje od onih koje imaju smetnje, e da se one nebi smatrale ”abrnormalnima”- jer imam i takih upita! Pogotovo je to slučaj kod trudnica koje su bile trudne više puta i koje su u prethodnoj trudnoći imale neprijatne smetnje a u aktualnoj nemaju nikakvih smetnji ili obrnuto. Mnogi su pokušali odgonetnuti zašto je tome tako ali nema nikakvog razumnog odgovora -”pravilo jeda nema nikakvih pravila” ( ima samo mnogo ”bapskih priča”). Dakle i trudnice a i trudnoće bez ikakvih smetnji su posve uredne i normalne ! A što će biti u slijedećoj trudnoći iste trudnice – ne zna se.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo