Zdravlje

Zdravlje

Visoki krvni tlak u trudnoći povezan je s demencijom u starosti

Shutterstock

Otprilike kod 5 posto trudnica se razvije preeklampsija koja može izazvati teške posljedice, pa čak i smrt ako se ne tretira pravilno.

Znanstvenici su sad povezali ovo stanje s razvojem demencije kasnije u životu. 

Ako imate preeklampsiju – opasno visok krvni talk tijekom trudnoće – dobro je znati da su je nedavno znanstvenici povezali s rizikom od razvoja depresije, stoji u studiji objavljenoj u magazinu The New York Times.

Ovo stanje se razvije kod otprilike 5 posto trudnica, a obično u 20-tom tjednu trudnoće. Uz hipertenziju, ono stanje može izravno utjecati na zdravlje jetre, bubrega i mozga.

Istraživanje je pratilo 1,178,005 žena u Danskoj koje su rodile između 1978 i 2015 godine, a više od 58,000 ispitanica je imalo preeklampsiju u trudnoći. Zaključeno je kako će ovo stanje poduplati šanse za razvoj vaskularne demencije, a kod žena starijih od 65 godina čak i učetverostručiti rizik. 

Vježbanje u trudnoći – kako vam pomaže, na što paziti i kako možete same vježbati

Moj savjet ženama koje imaju preeklampsiju je da snižavate tlak, izgubite višak kilograma i učinite sve što možete kako bi smanjili rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Još uvijek moramo potvrditi ove rezultate ispitivanjem žena iz drugih zemalja te shvatiti što dalje. Trenutno nemamo saznanja kako intervenirati u svrhu pomoći.”, zaključio je autor studije Heather A. Boyd s instituta Statens Serum u Kopenhagenu. 

Razbijamo 5 najčešćih mitova o trudnoći

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo