Zdravlje

Zdravlje

Zašto spolno aktivne žene imaju češće urinarne infekte od onih koje nisu spolno aktivne?

Foto: Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja .Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, odgovara čitateljici na pitanje vezano za urinarne infekcije

Pitanje čitateljice: Prije godinu dana nakon prvog spolnog odnosa pojavile su mi se česte upale mjehura uzrokovane ešerihijom. Oni bi se vraćalo svaki mjesec prije menstruacije i za vrijeme. Nakon toga sam dobila vaginalete i plymicol kremu i to je nestalo. No nakon 6 mjeseci sada se ponovni vratilo. Tijekom i nakon spolnih odnosa osjećam bol i peckanje koje mogu trajati onda cijeli sljedeći dan. Nalazi urina i urinokulture ne pokazuju upalu mjehura. O čemu se ovdje radi? To se stalno vraća i psihički utječe na mene. Kako se mogu riješiti toga za stalno?

Odgovor liječnika: Spolno aktivne žene imaju češće urinarne infekte nego žene koje nisu spolno aktivne. Tu proizlazi i činjenica da je otvor mokraćne cijevi oko 1,5 cm ispod klitorisa a najčešći uzročnici uroinfekta – to su tzv. kolibakterije (crijevne bakterije), a E. Coli je jedna od njih u mokraćni mjehur dospiju iz Vaše rodnice.

Liječnik pojašnjava kako odgoditi menstruaciju na nekoliko dana

E. Coli dakle može biti prisutna i Vašoj rodnici i to nije činjenica koja znači neku bolest i to nije potrebno liječiti.

Bakterije dospiju na otvor mokraćne cijevi preko muškog spolovila (nebitno je koristi li se prezervativ ili ne) koje stimulira klitoris. Radi se o čistom mehaničkom prijenosu. Kretnjama prilikom spolnog odnosa bakterije se naprosto ”umasiraju” odnosno unesu u mokraćnu cijev (uretru). Kako je ona kod žena vrlo kratka (kraća od 3 cm) bakterijama je tako lako prodrijeti u mokraćni mjehur i razmnožiti se u urinu koji je za njih izvrsno hranilište. Ako je seks bio grublji, energičniji tada je sve još vjerojatnije. Nema načina da učinite nešto i ”riješiti se toga za stalno”. Također, ne mora se niti raditi o pravom uroinfektu (kažete da su nalazi povremeno uredni, a vi osjećate bol i peckanje) naprosto može se raditi samo o uretritisu dakle iritaciji tkiva mokraćne cijevi kao posljedici intenzivnog nadražaja odnosno ”pozitivnog trenja” kod spolne aktivnosti. Sve je kao što rekoh intenzivnije ako je seks bio grublji i ako je duže trajao (u stručnoj literaturi se to naziva ”honney moon cistitis”). No, ne očajavajte – niste ni jedini niti je to što Vam se događa rijetko – ima nekoliko praktičnih savjeta koji često pomognu – kod spolnog odnosa pokušajte malo eksperimentirati s raznim položajima – kod nekih će smetnje biti veće a kod nekih manje pa si ugodite.

Oblik i veličina rodnice mogu biti uzrok bolnih spolnih odnosa

Nadalje nakon završetka spolne aktivnosti se obavezno pomokrite, tako ćete bakterije koje su unešene u uretru i mokraćni mjehur doslovce izbaciti van.

I u slučaju češćih uroinfekata dajemo medikamentoznu profilaksu a to je da se jednokratno, nakon spolnog odnosa popije jedna doza tzv. uroantiseptika ( dakle ne antibiotika). Radi se o lako dostupnim i jeftinim preparatima. To se može koristiti godinama s velikim uspjehom. Nema garancija da se uz sve ovo uroinfekti sigurno neće dogoditi ali će ih biti bitno manje i bit će manje neprijatni.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo