Zdravlje

Zdravlje

Zastoj mlijeka – kako ga prepoznati, liječiti i prevenirati?

Foto: Shutterstock

Kada se uskim mliječnim žlijezdama pojave tvrde nakupine, one uzrokuju zastoj mlijeka. Zbog oticanja, crvenila i jakih bolova začepljenje mliječnih žlijezda vrlo se teško podnosi i često bude uzrokom odustajanja od daljnjih pokušaja dojenja.

Do začepljenja mliječnih kanala može doći iz više razloga:

Nepravilan položaj na prsima. Nekad nije jednostavno naučiti dijete da pravilno obuhvati dojku ustima, ali to je nužno jer u protivnom ono možda neće izvlačiti iz dojke onoliko mlijeka koliko bi trebalo. Miljeko koje preostane može začepiti mliječne kanale.

Oticanje dojke. Ukoliko ne dojite dijete redovito mlijeko će se nakupljati u dojkama i uzrokovati začepljenje mliječnih žlijezda.

Do toga dolazi kod neredovitog hranjenja, većih vremenskih razmaka između dva dojenja ili uslijed nadohrane s adaptiranim mlijekom. Često se razvija kad dijete malo sazrije i prestane se noću buditi da bi jelo.

Prekomjerna proizvodnja mlijeka: Ako vaše tijelo proizvodi previše mlijeka, to može dovesti do oticanja dojki i začepljenih mliječnih kanala.

Pretjeran pritisak na vaše grudi: Grudnjaci sa žičanom podrškom ili preuski grudnjaci vrše jak pritisak na tkivo dojke što može uzrokovati začepljenje mliječnih kanala. Platnene nosiljke za dijete ili pretrpane torbe za pelene i ostalu opremu za dojenčad također mogu vršiti pritisak na dojke.

Dehidracija i umor: Nedostatak odmora i nedovoljno konzumiranje tekućine mogu dovesti do povećanog rizika od razvoja začepljenih mliječnih kanala.

Vježbanje: Izbjegavajte naporno vježbanje dok dojite dijete, pogotovo vježbe za gornji dio tijela.

Odvikavanje djeteta od dojke: Ukoliko prerano ili naglo odbijete dijete od dojke, to može dovesti do oticanja, začepljenja mliječnih kanala i mastitisa.

10 nevjerojatnih činjenica o dojenju

Prva pomoć za bolne grudi

 • Provjerite kako vaše dijete hvata dojku. Ne možete li sami, potražite pomoć savjetnika za dojenje, liječnika ili grupe za podršku dojenja.
 • Nastavite s dojenjem i činite to često – svakih 1-3 sata ili na zahtjev. Tako ćete održati protočnost mliječnih kanala.
 • Pod uvjetom da bol nije neizdrživa prvo stavite dijete na dojku koja je začepljena. U početku podoja dijete najjače vuče. Ukoliko vam je dojka preosjetljiva, počnite s dojenjem na drugoj strani i pričekajte da se u bolnoj dojci pokrene refleks otpuštanja mlijeka. Zatim premjestite dijete na bolnu dojku.
 • Postavite dijete na dojku tako da mu brada bude okrenuta prema mjestu zastoja. Tako će lakše pokrenuti laktaciju u začepljenom kanalu i uz malo truda krenut će mlijeko.
 • Prije nego započnete s dojenjem, stavite na dojku topli oblog. Tako ćete pokrenuti refleks otpuštanja mlijeka.
 • Da biste potaknuli protok mlijeka kroz kanale nježno masirajte bolnu dojku. Činite to dok držite na dojci topli oblog, ali i tijekom dojenja.
 • Nabavite pumpicu za izdajanje i nakon svakog dojenja izdojite višak mlijeka iz dojke. Vrlo je važno da ispraznite dojku što više možete.
 • Odmarajte se kad god imate priliku za to i ne zaboravite piti dovoljno vode.
 • Kad odlučite odviknuti dijete od prsa, činite to postupno. Nagli prekid može izazvati komplikacije s laktacijom.

Pet savjeta o dojenju

Prevencija

Da bi dojenje bilo užitak, a ne mučenje poduzmite na vrijeme neke korake:

 • Zamolite iskusnu dojilju da vam prenese svoje iskustvo i objasni vam u čemu griješite.
 • Često i redovito dojenje je najbolja prevencija začepljenja mliječnih kanala. Ne preskačite termine i ne radite preduge pauze između dva dojenja.
 • Redovito mijenjajte pozicije tijekom dojenja – tako će dijete svaki put potaknuti laktaciju iz drugog mjesta u dojci.
 • Izbjegavajte prehranu zasićenim masnoćama. Nakupine u vašim mliječnim kanalima su također masnoća pa bi laganija prehrana mogla spriječiti njihovo pojavljivanje.
 • Izbjegavajte neudobnu i usku odjeću te grudnjake koji nisu primjereni dojiljama.
 • Nemojte spavati na trbuhu jer u ovoj poziciji je pritisak na vaše dojke najveći.

Dojenje čuva zdravlje bebe i majke

Komplikacije

Začepljene kanale nemojte zanemariti – ako odmah krenete s liječenjem, nakupine u mliječnim kanalima vrlo vjerojatno će nestati u roku od nekoliko dana. Ukoliko ništa ne poduzmete može doći do vrlo teških i bolnih komplikacija u vidu mastitisa i apscesa dojke.

Kada treba zvati liječnika?

Obavezno se javite svom liječniku u ovim slučajevima:

 • Kvržica u dojci se ne povlači unutar tri dana.
 • Kvržica raste.
 • Koža u području kvržice je crvena i naotečena.
 • Pojavila se visoka temperatura.

Planirate bebu? Pripremite svoje tijelo za trudnoću uz ovih 6 vježbi

Pogledajte video Global Health Media Projecta kako pravilno dijete postaviti na dojku:
 

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo